Csúcsot dönt a héten a benzinár

Pénzcentrum2011. szeptember 12. 14:49

Szerdán nulla órától literenként bruttó 5 forinttal emelkedik a benzin és a gázolaj ára. Mindez azt jelenti, hogy a benzinár az eddigi, május elején beállított csúcsot is túlszárnyalja.

Szerdán (2011. szeptember 14-én) nulla órától 5 forinttal emeli a MOL a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi listaárát - tudta meg a Portfolio.hu. Ez azt jelenti, hogy az olajcég a benzin literjét a kiskereskedőknek listaáron bruttó 372,5 forintért, a gázolajat pedig bruttó 358,9 forintért adja majd.


Bár az egyes kutak árképzése egymástól eltérő, az autósok nagyjából ugyanilyen mértékű (a benzin és a gázolaj esetében is 5 forintos) emeléssel szembesülnek majd szerdától az állomásokon. Ez azt jelenti, hogy a benzint átlagosan 389-390 forintos literenkénti áron, míg a gázolajat 375-376 forintos literenkénti áron tankolhatják majd az autósok.

Ez azt jelenti, hogy a benzin esetében megdől a május eleji csúcs, a gázolaj esetében viszont egyelőre nem született új rekord (a március végi csúcs 376 forint volt).

Azonban a kormány bejelentése szerint a jelenleg literenként 97 forintról 110 forintra emelik a gázolaj jövedéki adótartalmát. Ennek megfelelően az adóemelés hatására a gázolaj ára így behozhatja a jelenleg mintegy 13-15 forinttal drágább 95-ös oktánszámú benzin kiskereskedelmi árát. A kormány a döntését szeptemberben terjeszti a parlament elé, s reményeik szerint november-decemberre már életbe is léphet az adóemelés.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

 

Címkék: