Brutális bírságoktól rettegnek a lomisok

Pénzcentrum2011. augusztus 23. 08:32

Az osztrákok úgy próbálják távol tartani a Magyarországról érkező lomisokat, hogy illegális hulladékkezelés címén keményen megbírságolják őket, ha nem tudják igazolni az autón lévő áru származását - írja a Népszabadság.

A Külügyminisztérium tájékoztatása szerint az osztrák hatóságok az illegális lomtalanítások számának növekedésével indokolták a szigorúbb eljárásokat. Mint fogalmaztak: "Az osztrák belügyi hatóságok nyomatékosan lépnek fel a szabálysértőkkel szemben, és gyakran magas pénzbírságot szabnak ki."

"Valóban súlyos a helyzet, ezernél is több, lomizással foglalkozó család megélhetése kerülhet veszélybe azért, mert az osztrák hatóságok szigorúan ellenőrzik a magyar használtcikk-kereskedőket." - mondta el a napilapnak Kozák János, a most alakuló Nemzetközi Használtcikk-kereskedők Érdekvédelmi Szövetségének elnöke, aki mellesleg a "lomisok fővárosaként" elhíresült, Veszprém megyei Devecser használtcikk-piacát üzemelteti.

A bírságolások elve egyszerű - magyarázza az érdekvédő. - Ha a közúti ellenőrzés során nem tudja igazolni a lomis, hogy vette, kapta vagy engedéllyel szedte össze és szállítja a kocsijában lévő holmit, akkor a hatóság azt feltételezi, hogy azt lomtalanításkor illegálisan gyűjtötte be. A használt holmik azonban álláspontjuk szerint automatikusan hulladékká minősülnek át, amint lomtalanításkor kiteszik azokat az utcára. Így az, aki lomtalanításból származó holmit hoz el engedély nélkül, már sérti a hulladékkezelés szabályait, és akár több százezer forintra is bírságolható.

Más oka is van a szigornak véli Hóbor László, a devecseri, használtcikk-kereskedelemmel foglalkozó Lomi.hu Kft. tulajdonosa. Véleménye szerint elszaporodtak a lopások ott, ahol sok lomis fordul meg.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Bár a bírságot és a szigort sok esetben túlzónak tartja Kozák János, azt nem vitatja: érthető az osztrák hatóságok eljárása, valóban tarthatatlan a helyzet. Szerinte azonban csak úgy szabad rendet tenni, hogy a tisztességes lomisok tovább dolgozhassanak.

 

Címkék: