A kutyának sem kell már panellakás

Pénzcentrum2011. augusztus 16. 14:32

A válság nemcsak az ingatlan adásvétel évről-évre csökkenő darabszámában mutatkozik meg, hanem a lakástípusok iránti keresletben is. A lakásvásárlók az ár mellett egyre jobban kezdenek odafigyelni az értékállóságra, így a megvásárolt lakások számában kezd visszaesni panelek aránya a tégla építésű ingatlanok javára, derül ki a Duna House Barométeréből.

A 2009-es nagy ingatlanpiaci ár- és tranzakcióesés egyben azt is magával hozta, hogy ez és a 2010-es év első felében látható elmozdulás történt a vásárlók lakástípusok szerinti preferenciájában. Bár a téglaépítésű lakásokat vásárolták mindig is legnagyobb arányban, az érintett időszakban mégis látványos csökkenés volt tapasztalható ebben a szegmensben, mégpedig a panel építésű lakások javára.

A fordulópont tavaly nyáron következett be, s az elmúlt egy év alatt nemhogy visszarendeződött volna az arány, de mára még tovább nőtt a különbség. Az ok feltehetően abban keresendő, hogy az ingatlanpiac alakulása és a gazdasági környezet ráébresztette a vásárlókat arra, hogy nem csak a vételi ár fontos szempont, hanem az értékállóság és a jövőbeli eladhatóság várható esélye.

Így a vevők közel fele már tégla építésű ingatlant vásárol, míg panelt csak a vásárlók kb. 34%-a választ, a korábbi közel 40% helyett. A családi házat vásárlók aránya kisebb ütemben nőtt az elmúlt évben, bár ennél a típusnál markáns változásokról általában nem lehet beszámolni, az aránya folyamatosan valamivel 20% alatt maradt az elmúlt években.

 

Címkék: