Újabb 50 benzinkúton lehet leadni a használt sütőolajat

Pénzcentrum/MTI2011. július 29. 14:32

Eddig több mint hétezer háztartás csatlakozott a Mol Nyrt. használt sütőolaj-gyűjtő kampányához, ősztől a meglévő 100 töltőállomás mellett újabb 50 benzinkúton lehet majd leadni az olajat.

A Mol május végén indította kampányát, s két hónap alatt 9,3 tonna használt sütőolajat gyűjtött össze a benzinkutaknál elhelyezett hordókban, a háztartásoknak pedig mintegy hétezer gyűjtőflakont adott át.

Magyarországon egy háztartás havonta átlagosan 3 liter étolajat fogyaszt, aminek 75 százalékát sütésre használják, ami nem egészséges. A háztartások többsége kiönti a használt olajat, ami jelentősen szennyezi a környezetet. Egy csepp használt olaj mintegy ezer liter vizet szennyez.

A kutakról a Biofilter Kft. gyűjti össze, majd tisztíja meg a sütőolajt, amit a részben a Mol tulajdonában lévő a Rossi Biofuel komáromi üzemébe szállít. Itt a használt olajból biodízelt állítanak elő, amit biokomponensként kevernek a Mol finomítóiban a gázolajba - mondta el Rácz László, a Mol megújuló üzemanyagokért felelős igazgatója

A Mol által forgalmazott benzinben és a gázolajban 5 százalék a megújuló részarány, azaz a bioüzemanyag rész, ami 2020-ra 10 százalék lesz Magyarországon.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Címkék:
biodízel,