Áremelés: a héten nagyot nézhetnek az autósok

Pénzcentrum2011. július 18. 10:32

Szerdától ismét egy méretesebb áremeléssel szembesülhetnek az autósok a hazai kutakon, mivel emelkedtek a dollárban mért finomított termékárak, ráadásul a forint árfolyama is érdemben gyengült a mögöttünk álló napokban a dollárhoz képest.

Bár a múlt héten oldalirányú mozgás volt megfigyelhető az olajpiacon, a Brent átlagos árfolyama a múlt hét eleji alacsonyabb olajárszintek hatására emelkedést mutat.

Friss: Hatalmas áremeléssel nézhetnek farkasszemet az autósok

Ezzel párhuzamosan a napokban a finomított termékek átlagos jegyzésárai is felfelé vették az irányt. A benzin és gázolaj esetében egyaránt 3,3%-os dollárban mért áremelkdést lehetett tapasztalni az utóbbi napokban.

Az autósok számára ráadásul kedvezőtlen fejlemény, hogy az európai adósságválság miatti félelem hatására csökkent a kockázatvállalási kedv, ami miatt a forint árfolyama érdemben gyengült a dollárhoz képest (a múlt heti 183,4-es átlagár után az utóbbi napokban 190,8-as átlagos érték alakult ki). Mindezek következtében az üzemanyagárak emelkedése forintban kifejezve jelentős, 7,5%-os volt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Portfolio.hu elemzőjének véleménye szerint az utóbbi napok ármozgásai alapján tehát várhatóan szerdától a benzin és gázolaj ára is emelkedni fog. A finomított termékárak változását elnézve ráadásul a kutakon nagyságrendileg 5 forintos, vagy afeletti literenkénti áremelésre kerülhet majd sor.

 

Címkék: