Elmossa az eső a benzináresést?

Pénzcentrum2011. július 3. 11:32

A múlt heti jelentősebb esést az utóbbi napokban csaknem teljes egészében ledolgozta az olajár, melynek megfelelően a héten stagnált a gázolaj és valamelyest emelkedett a benzin dollárban mért jegyzésára. A forint árfolyama azonban a kockázatvállalási kedv javulásával erősödött, melynek köszönhetően várhatóan az előttünk álló héten stagnálni fog a benzinár, a gázolajár esetében azonban akár kisebb mértékű csökkenés is benne lehet a pakliban.

A múlt heti nagy esést követően az utóbbi napokban már emelkedés volt tapasztalható az olajpiacon. Az árfolyam mostanra csaknem teljes egészében ledolgozta az IEA stratégiai olajkészleteinek felszabadítása miatti félelmeket, melyben a kedvező befektető hangulat jelentős szerepet játszott.

A stagnáló olajárnak megfelelően mindössze 0,1%-kal emelkedett a héten a gázolaj dollárban mért átlagos jegyzésára, a benzin esetében viszont 1,3%-os emelkedést lehetett megfigyelni.

A forint azonban a befektetői hangulat javulásával (melyet segíthetett a görög megszorító intézkedések elfogadása) ezúttal erősödött a dollárhoz képest (a múlt heti 187,5-ös átlagár után az utóbbi napokban 185,1-es átlagos érték alakult ki), ami az autósok malmára hajtotta a vizet. Ennek köszönhetően összességében hazai fizetőeszközben mérve a benzin átlagára stagnált, a gázolajé pedig 1,3%-kal esett a héten.

A Portfolio.hu elemzőjének véleménye szerint az utóbbi napok tőzsdei ármozgásai alapján tehát várhatóan szinten maradnak majd a hazai benzinárak, a gázolaj esetében viszont megvan annak a lehetősége, hogy mérsékelt cökkenésre is sor kerüljön.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

 

Címkék: