Nem lesz gázáremelés, mégis sokan többet fizetnek majd

Pénzcentrum2011. március 26. 15:02

Nem emelkedik a lakossági gázszolgáltatás ára áprilistól, értesült a Népszabadság. Ennek ellenére közel egymillió család számára gázáremelést hozhat a tavasz, ugyanis április végén kifut a szociális energiaár-támogatási rendszer.

A napilap beszámolója szerint habár korábban a piaci források az orosz importár emelkedése miatt közel 10%-os emelkedést valószínűsítettek, a kormány várhatóan mégsem fogja emelni a lakossági (egyetemes) gázszolgáltatás árat. Az üggyel kapcsolatban a Népszabadságnak sem a minisztérium, sem az érintett cégek nem nyilatkoztak.

Ennek ellenére közel egy millió háztartásnál emelkedhetnek a gázra fordított költségek, ugyanis április végétől megszűnik a gázár-támogatási rendszer. Ez a napilap szerint 477 ezer gázfogyasztó számára köbméterenként mintegy 20 forintos, a magasabb jövedelmi sávba sorolt 322 ezer háztartás esetén pedig körülbelül 7 forintos áremelkedés jelent. Távhő oldalon kb.160 ezer fogyasztó veszíti majd el jelenlegi kedvezményét. A kormány a következő fűtési szezonban a lakhatási támogatáson keresztül kívánja majd kompenzálni az így kieső támogatást azon családok számára, amelyek szociális helyzete azt valóban indokolja. A kormány nemrég a távhő-ármeghatározást is hatósági körbe vonta, a részletes szabályozás kidolgozásáig ármoratórium lesz érvényben.

A Portfolio.hu elemzői véleménye szerint a földgáz a tavaly júliusban meghirdetett ármoratórium óta gyakorlatilag ismét hatósági árassá vált, vagyis az energiaügyekért felelős miniszter határozza meg és hirdeti ki az egyetemes szolgáltatásra vonatkozó árakat. Egy tavalyi döntés során a gázár meghatározáséba behozták a holland gáztőzsde spot-piaci árazását is (40%-os súllyal), annak érdekében, hogy 2011 januárjától csak moderált emelés következhessen be (ekkor ért véget a moratórium). Rendeletek útján hozzáférhetővé tették az egyetemes szolgáltatók számára a tárolói és a hazai termelésű gázt is, szintén meghatározott áron. Tekintettel arra, hogy a vonatkozó jogszabály alapján az egyetemes szolgáltatókat nem érheti közvetlen veszteség a hatósági árazás miatt, így a veszteség többnyire a hazai import szerződéseket birtokló E.ON-nál jelentkezik, amely számára szintén előírják, hogy milyen áron értékesítheti a behozott földgázt az egyetemes szolgáltatók számára. A kormány az elmúlt időszakban többször kommunikált a rezsiköltségek befagyasztásáról (igaz csak júliusi elsejei dátummal), de a gáz esetében már meglévő hatósági árazás miatt a piaci szereplők többsége korábban sem számított arra, hogy a rendes negyedévenkénti árfelülvizsgálat eredménye megjelenik majd áprilistól a lakossági gázárakban. A fűtési szezon végével a lakossági fogyasztás egyébként is nagymértékben visszaesik, ami által az értékláncon keletkező veszteség is. Az igazi a kérdés az, hogy milyen gázpiaci viszonyok között indulunk majd neki a következő fűtési szezonnak.

 

Címkék: