Ajándékozási láz: sokan kihasználják az illetékmentességet

Magyar Nemzet2011. március 24. 09:32

Ingatlanok tulajdonjoga forog a családtagok között. A tavaly augusztus óta érvényben lévő, egyenesági rokon esetén illetékmentes ingatlanajándékozást megengedő, jogszabályt sokan kihasználták, többen vissza is éltek a lehetősséggel - írja a Magyar Nemzet.

Az ingyenesség bevezetése előtt 4 hónap alatt általában 18 ezernél alig több ingatlan került átírásra, az augusztusi érvénybelépés óta ez a szám 34 ezerre ugrott. Nem kell illetéket fizetni az egyenesági hozzátartozónak történő ingatlan ajándékozás esetén: gyerek, unoka, szülő.

Szeptemberi-októberi időszakban voltak a legaktívabbnak az ajándékozók, ekkor ugyanis sokan rendezték ingatlanjaik sorsát. Sokan ugyanis a rendeletre vártak a hagyatéki kérdéseik minél előbbi rendezésére, ezzel megkönnyítve a későbbi ügyintézéseket. Természetesen ez inkább az idősebb nemzedékre volt jellemző.

De nem csak a jogkövető, haláluk utáni helyzetet minél előbb rendezni kívánó állampolgárok használták ki a jogi lehetőségét az ingyenes ajándékozásnak -mondta el a lapnak Walde Zsolt, ügyvéd. A jogi személyiség nélküli gazdasági társaságok (amelyek tulajdonosai saját vagyonukkal is felelnek a vállalat tartozásaiért, ilyen a betéti társaság BT és a közkereseti társaság KKT) tulajdonosai gyakran menekítették így a vagyonukat még a végelszámolás megindítása előtt. A kiskaput kihasználó üzletemberek elsősorban szüleik nevére íratták át az ingatlanjaikat, hiszen ekkor könnyebben visszaszerezhetik ezt a jövőben. A kiskorúnak való ajándékozás után esetleges eladás, ajándékozás, hitelfelvétel esetén a Gyámhatóság hozzájárulása szükséges.

A Banki Hitelek Károsultjainak Egyesületének főtitkára Lénárd Marrian szerint a hitelesekre nem jellemző ez a magatartás, a fedezetként adott ingatlan különben is csak banki hozzájárulással ajándékozható el. A fedezetet nem kívánó hitelek esetén élhetnek a lehetőséggel a nyakig eladósodott banki ügyfelek.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

 

Címkék: