Rezsi, hitelek: naponta ezer új végrehajtást kezdeményeznek

Magyar Nemzet2011. március 1. 08:32

Naponta átlagosan ezer végrehajtást kezdeményeztek a közműcégek és a telefontársaságok az év eddig eltelt időszakában. A számlákkal elmaradók ötöde nem csak a rezsidíjjal tartoznak, a banknak sem fizetnek megfelelően - írja a Magyar Nemzet.

Január 1-je és február 21-e között körülbelül 50 000 végrehajtást indítottak a közműszolgáltatók és a távközlési társaságok, vagyis a vállalatok naponta nagyjából ezer polgár számlatartozásának behajtását terelték jogi útra.

A hitelezők az év első 52 napján 81 ezer fizetési meghagyás kiállítását kérték. A beadványok nagyjából 65%-a a víz-, a gáz- és az áramszolgáltatóktól, valamint a telefonos cégektől érkezett. Jellemzőek még a hitelkártya tartozások, de előfordulnak parkolási tartozásokkal kapcsolatos kérelmek is. A közjegyzők adtak már ki fizetési meghagyást pár ezer forintos és százezres elmaradás miatt is.

Az ezrével özönlő beadványok miatt olyan informatikai fejlesztésre készül a kamara, mely képes a hitelezők által beadott végrehajtási kérelmek nagy tömegét egyszerre kezelni. Egy ilyen rendszer leginkább a közműcégek és a telefontársaságok dolgát könnyítené meg.

Sok állampolgárnál az első lépésnek nevezhető fizetési meghagyás kiállítása is elegendő, mivel az adós az értesítés átvételét követően befizeti az elmaradását. Mások azonban nem veszik elég komolyan a hitelezők jelzéseit, a könnyelműségnek viszont ára van.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Tavaly körülbelül 350 ezer ügyben jártak el az ország végrehajtói, ezek 60%-ában közműcég vagy telefontársaság követelését hajtották be. Így 2010-ben nagyjából 200 ezer körül volt a rezsihátralékok kifizetéséért indult végrehajtások száma. Átlagosan minden ötödik adós tartozáshalmozónak számít, tőlük több közüzemi szolgáltató is pénzt követel, emellett gyakran még bankhitelük is van.

Címkék: