Pénteken nyit a Fundamenta-Lakásvásár: 130 kiállító, 100 ezer új és használt lakás

Pénzcentrum2011. március 1. 16:32

A lakásvásárt Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter nyitja meg pénteken 14 órakor Pénteken nyitja meg kapuit a Fundamenta-Lakásvásár immár 18. alkalommal. Magyarország legnagyobb lakáspiaci rendezvényére több mint 100 kiállító jelentkezett, a szervezők közel 10 ezer látogatót várnak.

Ismét a SYMA Rendezvényközpont nagycsarnokában rendezi meg a Lakásvásár Média Csoport az immár közel 10 éves múltra visszatekintő eseményt, melynek idén új névadó szponzora a Fundamenta-Lakáskassza Zrt.

Borsi Lászlóa Média Csoport elnöke szerint a Fundamentával kötött stratégiai szövetség jelzésértékű a lakáspiaci szereplők számára, hiszen a válságot követően teljesen átalakul a piac, a rendkívül alacsony önerővel felvehető hitelek nem térnek vissza, a hangsúly az előtakarékosságra helyeződik, ami sokkal kiszámíthatóbbá teszi a piacot a fejlesztőknek is. Az elnök hangsúlyozta: bár stagnál a lakáspiac, jó hír, hogy a piaci szereplők már nem prognosztizálnak csökkenést. Nyugat-Európában és a környező országokban is elindult a növekedés. Borsi László a rendezvényről elmondta: a Lakásvásár egyedülálló módon tudta megőrizni a helyét a hasonló jellegű rendezvények között.

"A Fundamenta-Lakásvásárra eddig 130 kiállító jelentkezett és előzetes várakozásaink szerint a látogatók száma megint elérheti a 10 ezret. Nemcsak azokat várjuk a rendezvényre, akik már most lakást akarnak venni, hanem azokat az érdeklődőket is, akik középtávon tervezik az otthonteremést. Nagyon sokan halasztották el lakásvásárlási döntésüket az utóbbi években. Ezt a lappangó keresletet az előtakarékosség lehetősége, valamint a gazdagabb kínálat hozhatja ki a piacra. Már most érdemes felmérni a kínálatot, megismerni azokat a fejlesztőket, akik elég tőkeerővel rendelkeznek és a jelenlegi helyzetben is tudnak építeni. A használt lakást értékesítő cégek mellett a Fundamenta-Lakásvásáron minden jelentős és aktív fejlesztő, valamint a pénzügyi szektor számos képviselője is ott lesz" - mondta Borsi László.

Gergely Károly, a Fundamenta Lakáskassza elnök-vezérigazgatója az 1997-ben kialakult lakástakarék piacról szólva elmondta: a korábban négyszereplős piacon jelenleg ketten vannak, de bízik benne, hogy további érdeklődők fognak belépni a területre. A Fundamenta jelenleg 670 ezer ügyfelével a negyedik legnagyobb ügyfélszámmal rendelkező pénzintézet Magyarországon. A társaság nem titkolt célja 2011-re, hogy 30-32 milliárdos, azaz 100%-os hitelkihelyezést valósítson meg. Még mindig kevés beruházó ismeri a lakástakarék konstrukciót, ezen mindenképpen változtatni kell - húzta alá Gergely Károly.

Árva András, a CIB bank lakossági üzletágának üzletfejlesztési vezetője a reálgazdaságon alapuló hitelezés fontosságát emelte ki, aminek gazdaságélénkítő hatása is van. Mint mondta: bár tavaly bizonyos korlátozó szabályokat vetettek ki a szektorra, nem a bankokon múlik, hogy újra elinduljon a piac. Ezt jól jelzi, hogy számos pénzintézet várja az ügyfeleket a vásáron - tette hozzá. A hitelezéssel kapcsolatban Árva rámutatott: elsősorban keresleti probléma mutatkozik a lakás- és hitelpiacon, amivel kapcsolatban amint pozitív trend mutatkozik, mind a CIB, mind a bankszektor felkészülten tudja fogadni a hiteligénylőket. A stabil, kiszámítható konstrukciók iránti igényre válaszul hoztuk létre a több évre fix törlesztőrészlettel kalkulálható hitelcsalád kínálatunkat. Az energiatakarékosság tekintetében elkötelezettek vagyunk, egyrészt a környezettudatos működtetés terén, másrészt tervezzük bevezetni a zöld hitelt, amely kedvezményes kondíciókat biztosít az ügyfelek számára (pl. napkollektor vagy egyszerű nyílászáró csere esetén).

"A szolgáltatási paletta sem változott. Külön színpaddal nyitja meg kapuit a Zöld Sziget, ahol ismét folyamatos és informatív előadásokkal népszerűsítik az energiatakarékos építési módokat. A "válságálló" kész- és passzívház építők, valamint a jelentős építőanyag-gyártók is képviseltetik magukat a Zöld Szigeten" - közölte Borsi István, a Lakásvásár ügyvezetője.

A lakóingatlanokhoz kapcsolható szolgáltatók ismét megjelennek a vásáron, a szervezők az immár szokásosnak tekinthető szolgáltatási palettával várják a látogatókat. Ezek közül érdemes kiemelni az ingatlanpiaci, a jogi, adózási, valamint újdonságként a lakberendezési szaktanácsadást.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Kényelmi szolgáltatások terén sem változott a rendezvény. Lesz gyermekmegőrző és Internet Café, de természetesen a nyereményjáték sem maradhat el. Szombat és vasárnap délután is kisorsolnak egy Porsche Pest ajándékcsomagot a kérdőívet kitöltő látogatók között. A Fundamenta-Lakásvásárt idén Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter nyitja meg pénteken 14 órakor.

Nyitva tartás:
Március 4. péntek: 14:00-18:00
Március 5. szombat: 10:00-18:00
Március 6. vasárnap: 10:00-18:00

 

Milyen újépítésű lakásokat keresnek Budapest XI. kerületében?

Az Újbuda Tóváros Lakópark lakáspiaci felmérése (2010. Q4 - 2011. január, február)

Címkék:
energiatakarékosság otthon,