Már ettől is el lehet hízni?!

Pénzcentrum2011. január 26. 16:58

Azon túlmenően, hogy a felesleges fűtés igencsak megterheli egy-egy háztartás költségvetését a téli hónapokban, még testünk egészségi állapotára is negatív hatással lehet - vélik (természetesen) brit tudósok.

A kutatók szerint ugyanis a lakások túlfűtésének hatására nagymértékben megnő a túlzott elhízás veszélye. A kutatást készítő University College London tudósai azzal magyarázzák az elhízást, hogy a túlmelegített otthonokban a testünk természetes hőtartó képességére nincs szükség és ezért testünk nem tud plusz kalóriákat égetni.

A konkrét okot az jelentheti, hogy az otthonokban való hosszas tartózkodás során testünk felveszi a szoba hőmérsékletét és ez csökkenti a test képességét, hogy felesleges zsírmennyiséget tudjon elégetni - mondják a kutatók. Véleményük szerint tovább növeli a problémát, hogy mindennapjaink során egyre kevesebb időt töltünk a környezetben és még az autóinkban, valamint munkahelyeinken is kontrolálva van a hőmérséklet.

A kutatásból kiderül: a túlfűtés leggyakrabban a jól szigetelt, központilag fűtött otthonokban fordul elő. Különösen azokban a fejlett országokban okoz nagy problémát a túlfűtés okozta elhízás veszélye, ahol az elmúlt években egyre magasabb volt az otthonokban mért átlag hőmérséklet. A túlfűtés korlátozása ugyanakkor pozítív hatással lenne mind a káros anyag kibocsájtásra mind a háztartások pénztárcájára és nem utolsó sorban egészségi állapotunkra is.

 

Címkék: