A rezsi miatt úszik a luxuslakás? A celeb bebukta...

Pénzcentrum2011. január 25. 16:02

Eladja New York-i luxuslakását Harrison Ford: a hírek szerint a világsztár nem tudja fizetni a magas rezsiköltségeket.

Az Indiana Jones-filmek sztárja a Hetedik sugárúton lévő, 810 négyzetméteres loftlakást 16 millió dollárért, azaz 3,2 milliárd forintért kínálja eladásra. A vevőnek azonban tudnia kell, hogy a hatalmas alapterületű -és a hírek szerint nagy belmagasságú- ingatlan fűtésszámlája havi 3 millió forintnak megfelelő összegbe kerül. Ugyanakkor az sem mellékes, hogy a vastag pénztárcájú vevő olyan szomszédokkal számolhat, mint Meryl Streep vagy Janet Jackson.

Ford természetesen nem lesz hajléktalan: három ingatlana még így is marad, egy Wyoming államban, a másik Kaliforniában. Ott egy másikat is kinézett magának, ahol Steven Spielberg lesz a szomszédja.

Így spórolhatunk a fűtésszámlán

• Lehetőleg ne az ablakot fűtsük. Ha a függönyünk rálóg a fűtőtestre, vagy elé lóg, akkor a meleg levegő nem a lakásba fog áramlani, hanem a függöny és az ablak közötti 10-15 cm-es részbe. Ezért ha hosszabb is a függönyünk, érdemes odaszorítani az ablakhoz.

• Érdemes lehet vastagabb szövésű sötételőre cserélni, amink van. Ezek ugyanis, ha kellően az ablakhoz vannak szorítva, azon túl, hogy melegebb érzést keltenek még fel is foghatják a meleg levegőt sűrűbb szövésüknek köszönhetően.

• Elő a vastag takarókkal, egyéb szigetelőkkel, melyeket gondosan a párkányra pakolva megakadályozhatjuk, hogy a hideg levegő beáramoljon a lakásunkba.

• Egy-egy vastagabb szövésű szőnyeg kellemes meleg érzetet biztosít a lakásban és a lábunk sem fog annyira fázni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

• Ne féljünk szellőztetni. Bár a téli hideg nem kellemes, érdemes lehet naponta akár többször is szellőztetni. A hideg levegő ugyanis gyorsabban felmelegszik (vagy legalábbis azt érezzük), mint az elhasznált, meleg levegő. Persze azért érdemes arra odafigyelni, hogy ne akármikor nyissunk ablakot, hanem lehetőleg akkor mikor már a kazán, fűtőtest egyébként is elindulna.

• Nagyon sokan csak akkor fűtenek, ha otthon vannak, és egyébként leveszik a kazánt. Azért mielőtt levesszük a kazánt 15-17 fokra gondoljuk át, hogy egy hideg lakást sokkal több idő, és energia felmelegíteni 20-21 fokra, mint egy 18 fokosat. Tehát, ha egyszerre fűtünk sokat, nem spórolunk többet, mintha folyamatosan fix hőmérsékleten tartjuk hajlékunkat.

• Bár tény, hogy nagyon kellemes a lakásban a 25 fok, és télen is jó érzés pólóban szaladgálni otthon, sokkal költséghatékonyabb, ha a lakás hőmérsékletét 20-22 fokon tartjuk és inkább felveszünk egy pulcsit.

• Az éjszakai nyugodt pihenés érdekében a kazánt nyugodtan levehetjük. Igazolt tény, hogy a legtöbb ember könnyebben alszik el, és jobbat pihen 18-20 fokban, mint 25 fokban.

• Egy családi házban nem kell mindent fűteni. Teljesen felesleges, pl.: a garázst fűteni, hisz ott nem tartózkodunk.

Címkék: