Hamarabb kapcsolhatják ki a gázt és az áramot

Pénzcentrum2011. január 24. 08:33

A különböző szolgáltatók márciustól, várhatóan egy hónappal korábban kapcsolhatják ki az áramot és a gázt a Népszabadság értesülései szerint. A lakossági ügyfelek tekintetében ez azt jelenti, hogy harmadával rövidül az az időtartam, amíg kikapcsolás nélkül meg lehet úszni a lejárt áram- vagy gázdíj kiegyenlítését.

A két központi tarifás szolgáltatás szabályai többnyire eddig is fedést mutattak és most a hírek szerint megint egységes változásra lehet számítani. A kormány és a gázszektor együttes terve szerint a hálózatról való lekapcsolás határideje ugyanis, mindkét energia típus esetén egységesen a számla lejártát követően hatvan napra rövidül, amihez a korábbi szabályozással ellentétben, már csak két felszólító levél fog tartozni.

A fogyasztóknak 2009 óta a gáz illetve az áram esetében is kilencven napjuk volt a tartozás kiegyenlítésére a számla lejártát követően. Ez idő alatt három felszólító levelet kaptak, valamint haladékot és részletfizetést kérhettek, mindezek sikertelensége esetén a szolgáltatónak fel kellett ajánlania az előre fizetős óra telepítését. Amennyiben ezt sem sikerült véghezvinni, akkor jött a szerelő, aki kikapcsolta a szolgáltatásból a fogyasztót.

A szolgáltatók reagálásából kiderül, hogy üdvözlik a türelmi idő várható rövidülését. Nyilatkozataik szerint ugyanis a korábbi áram esetén hatvan-, gáznál pedig harmincnapos türelmi idő meghosszabbításával nemhogy csökkent volna hanem egyértelműen nőtt volna a lejárt tartozások volumene és így a szolgáltatásból kikapcsoltak száma is.

 

Címkék: