Most örülnek csak igazán, hogy nem jutott nekik lakáshitel

Pénzcentrum2011. január 23. 07:02

Beindulni látszik az albérletek piaca. A túlkínálatnak köszönhetően, egyre kevesebbe kerül a bérlés, így sokan döntenek a költözés mellett.

A gazdasági világválság hatására sok tulajdonos csak úgy tudja kiadni ingatlanát, ha bizonyos mértékű árengedményt ad. E mellett rugalmasabbá váltak a kaució feltételei is. Ugyanakkor a jobb lakásokért továbbra is mélyebben a zsebébe kell nyúlnia egy-egy jövőbeni bérlőnek - olvasható a Duna House elemzésében.

A Magyarországon található bérlakások vizsgálatához segítségül hívtuk az alberlet.hu adatbázisát. A szűrés során csak a fényképpel ellátott hirdetéseket vettük figyelembe, mivel a fénykép nélküli hirdetések gyakran megtévesztőek lehetnek.

A portál adatbázisában így összesen 7334 bérlakást találtunk országos szinten. Azonban érdekes, hogy a statisztikák szerint az albérletek döntő többsége a fővárosban található. Budapesten összesen 6572 albérletet kínálnak a bérbeadók. A legolcsóbb fővárosi bérlakásokat 35 ezer forintért kínálják tulajdonosaik.

Egyébként megfigyelhető, hogy Budapesten nem igen változtak az árak. Továbbra is 50 ezer forintért kínálják a legtöbb albérletet. Budapesten a bérlők elsősorban a belvárosban valamint a metróvonalak környékén keresgélnek, éppen ezért a külső kerületekben nehezebben találnak gazdára a kiadó lakások.

Nem következett be jelentős változás a kiadó lakásokhoz jellemzően kapcsolódó bérleti feltételekben sem. Maximum két havi kaució az elfogadott, bár a bérlők többsége ezt sok esetben le tudja alkudni 1 havira is.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A piac keresleti oldalát vizsgálva megfigyelhető, hogy elsősorban azok keresik az albérleteket, akiknek egyelőre nem telik saját ingatlan vásárlására a lakáshitel-felvétel leszűkült lehetőségei okán. Másrészről növekedett a belső kereslet is, mivel az árverseny hatására sokan a költözés mellett teszik le a voksukat. Az albérlet jó átmeneti megoldást nyújthat azoknak, akiknek most nincs lehtősége lakásvásárlásra, mivel viszonylag gyorsan felmondhatóak, ráadásul a bérleti feltételek is igen rugalmasak.

A szobabérlet egyre inkább csak a felsőoktatási intézményekbe járóknak, valamint a szerényebb anyagi helyzetű bérlőknek nyújt megoldást, ugyanis Budapesten egy szobáért akár 30 ezer forintot és a rezsi megfelelő részét is elkérhetik.

 

Címkék: