Zsírt rejtenek a hatalmas tartályok! Kiderült, hogy mit készítenek belőle

Pénzcentrum2010. december 6. 14:02

Állati eredetű zsírégetésből nyer energiát az ATEV Fehérjefeldolgozó Zrt. hódmezővásárhelyi gyára. A múlt pénteken átadott Európai Uniós beruházás új, vegyes tüzelésű kazánjának köszönhetően az eddig nehézkesen hasznosítható hulladék felhasználásával évente 2,7 millió köbméter gáz kiváltására lesz lehetőség. A biomassza segítségével így ezentúl 40 millió forintot spórolnak meg egy évben a 100%-ban állami tulajdonú cégnél.

2600 tonna zsír...

... ennyi állati eredetű hulladékot hasznosítnak újra éves szinten a hódmezővásárhelyi gyárban. A 260 millió forintos, fele részben uniós támogatással létesült beruházás során új, zsír és földgáz tüzelésére alkalmas égővel felszerelt vegyes tüzelésű kazánt építettek be, az egyik pusztán gáz tüzelésű kazán helyére.

 


A meglepő ötlet a társaság alaptevékenysége miatt szinte adta magát. Az állati melléktermékek feldolgozása során ugyanis jelentős mennyiségű állati eredetű zsír keletkezik, aminek további értékesítése nehézkes, tárolása drága. A zsír hőértéke viszont köztudottan magas, ráadásul megújuló energiaforrásnak, azaz biomasszának számít.

 


A társaság először két fűtőolaj tüzeléssel működő üzemében, Debrecenben és Solton váltott át a környezetbarát technológiára, majd két évvel ezelőtt úgy döntöttek, hogy a bevált módszert - az elmúlt évek földgáz felhasználásának korlátozásait figyelembe véve - Hódmezővásárhelyen, a gyár hőigényének olcsóbb és "zöldebb" biztosítása érdekében is meghonosítják.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 


A beruházással évente annyi földgáz kiváltására lesz lehetőség, mellyel 2700 háztartás egész éves villamos energia ellátását lehetne biztosítani, de az állati eredetű zsiradék ilyen irányú hasznosítása persze csak ipari célkora lehetséges.

Az ATEV célja a projekttel elsősorban az volt, hogy a megújuló energiaforrás felhasználásával csökkentse a környezeti hatásokat, továbbá hozzájáruljon a feldolgozás energiahatékonyságának növeléséhez.

 

Címkék: