Akadályozzák a váltást az energiacégek, szívnak a fogyasztók

Pénzcentrum2010. november 15. 09:47

Többnyire az energiaszolgáltató lecserélésekor kerülnek napvilágra a szerződés fogyasztókra nézve hátrányos feltételei. A törvény szerint bár mindenkinek joga van a szolgáltatóváltáshoz, az energiakereskedő cégek sok esetben tudatosan akadályozzák a váltást - írja a Napi Gazdaság.

Óriási gondot okoz a kereskedőváltás és annak akadályozása az energiapiacon. A piaci szereplők adminisztratív eszközökkel hátráltatják a fogyasztók szabad szolgáltatóváltásra való jogát, például olyan szerződésekkel, amelyek a lejárati időt olyan piaci periódusra teszik, amikor a piaci ár jellemzően magasabb más időszakhoz viszonyítva.

Egyes piaci szereplők úgy módosítják a felhasználói szerződéseket, hogy azok megszüntetése esetén a felhasználókra hátrányos, a korábbi állapottal szembeni korlátozásokat alkalmaz. Sokszor előfordul, hogy az energiaszolgáltatók úgy próbálják megőrizni ügyfeleiket, hogy a relatíve magas árakból minimális engedményt adnak, de a legtöbb esetben ez az ár is magasan felülmúlja a piacon optimálisan elérhető árat.

A váltásra vonatkozó szabályok sok esetben nem egyértelműek, valamint a hatóságok lassúsága is hozzájárul az általánosan meghatározott 30 napos kereskedőváltásra vonatkozó határidő be nem tartásához. További problémát jelent a hatósági ár átláthatatlansága, pedig ebben az esetben egyértelműen közérdekű adatokról lévén szó, ezek nyilvánosságát pedig az alkotmány is biztosítja. A Gazdasági Verseny Hivatal szerint a problémák többsége orvosolható lenne, ha az energiaszolgáltatókra is egységes szabályozás vonatkozna, valamint létezne egy a bankokéhoz hasonló magatartási kódex.

Bár egyre több kis és középvállalkozás kezdeményez szolgáltatócserét, a vállalkozások többségében azonban még mindig megfigyelhető egyfajta ódzkodás a vélt adminisztráció bonyolultságából, valamint tájékozatlanságukból adódóan.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A lap szerint 10-15 ezerre tehető azon cégek száma, akik viszont váltani készülnek, az ő véleményük szerint, az energiapiacok liberalizációjával nagymértékben csökkent a piaci árszint és ez nem hanyagolható el gazdaságos működésük szempontjából.

 

Címkék:
liberalizáció,