Így spórolna az IKEA

Pénzcentrum2010. szeptember 19. 11:02

Kizárólag megújuló erőforrásokból nyert energiát hasznosítana az IKEA Romániában. A svéd cég a napenergiában lát fantáziát - értesült a Ziarul Financiar c. román gazdasági napilap.

A világ legnagyobb lakberendezési társasága vizsgálja, hogy romániai tevékenységeinek energiaszükségleteit, miként lenne képes megújuló energiaforrásokból fedezni.

A romániai leányvállalat kereskedelmi igazgatójának elmondása szerint a cég a napenergiában lát fantáziát, annak ellenére, hogy a technológia telepítési költsége a szélenergia duplája . A romániai működésük fedezésére kb. 20,000 napelem telepítésére lenne szüksége, azonban a végleges számítások még nem készültek el - tette hozzá az igazgató.

A Bukarestben lévő romániai áruház energiaszükségleteinek fedezésére kb. 2.6 MW kapacitást kellene telepíteni, ami ha napelemekkel valósul meg, akkor a szükséges beruházás értéke elérheti a 8 mrd eurót.

A romániai kezdeményezés nem tekinthető egyedinek a svéd cégcsoportnál, a tervezett beruházás része az IKEA globális stratégiájának.

Címkék:
szélenergia,