Tuti ingatlantipp! A tervezőasztalról viszik a lakásokat a slágerpiacon

Pénzcentrum2010. szeptember 13. 16:02

Tanulnak azokból a hibákból, melyeket a világ más tájain már elkövettek. Kormányzati ösztönzők és támogatott hitelek segítségével elsősorban a belföldi keresletre alapozva kívánják fellendíteni az ingatlanpiacot. Számításaik szerint a kereslet és a kínálat megfelelő találkozásának köszönhetően legalább 15 évre biztosított a siker az új slágerpiacon, vagyis Brazíliában.

Egy brazil ingatlanspecialista elmondta, hogy a helyi befektetőknek nem kell többé a külföldi vásárlókra támaszkodniuk, miután a lakásokért szó szerint sorban állnak az érdeklődők. Az elsősorban a feltörekvő középrétegből érkező vásárlók szinte már a tervezőasztalon lekötik a lakásokat, és mire elkészül egy beruházás, már az összes lakást értékesítik.

A gazdasági növekedés és a kormányzati ösztönző programok (támogatott lakáshitelek bevezetése) lehetővé teszik, hogy az alacsonyabb jövedelmű családok is könnyebben hitelhez és ezen keresztül saját lakáshoz jussanak. A lakáshitelek átlagos kamata 2010-re egyszámjegyűre zsugorodott, a jelzáloghitelek kihelyezése 77%-kal bővült az első félévben (az előző év hasonló időszakához viszonyítva).

A szakértők igyekeznek megnyugtatni a ("nálunk is így kezdődött, aztán mi lett belőle" hangulatú) nemzetközi közvéleményt, hogy nem a brazil ingatlan-lufi felfújásának kezdetét láthatjuk, miután tanultak más országok hibáiból. Kifejtették, hogy Brazíliában nem történhet meg az, ami az Egyesült Államokban, Dubajban és Európa számos országában végbement.

Lakásvásárlók figyelem! Itt a várva-várt nagy forinthitel körkép!

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A lakáshitelek összege számos országban elérte a fedezetként felajánlott ingatlanok értékét, volt olyan állam, ahol a 130%-os hitel/fedezet arány is megengedett volt. A brazilok legfeljebb az ingatlan értékének 60%-áig adnak lakáshitelt, ráadásul az erős belföldi keresletnek köszönhetően nem függenek annyira a külföldi spekulánsoktól, mint például Dubaj, Spanyolország vagy Bulgária.

A Brazil Ingatlanszövetség becslése szerint az országban körülbelül 8 millió család, vagyis mintegy 30 millió ember nem saját tulajdonú lakásban él, hanem még csak átlagosnak sem mondható bérleményben. Ha ez a kereslet és a támogatott hitelezés találkozik, akkor a következő másfél évtizedre biztosított a siker a brazil ingatlanpiacon.

Címkék: