Újabb bioenergetikai beruházás Miskolcon

Pénzcentrum2010. augusztus 26. 08:41

Biomassza-fűtőművel készül kiegészíteni rendszerét a Miskolci Hőszolgáltató. A városi szolgáltató és a WIS Zrt. által tervezett 780 milliós forintos beruházással egy 3 MW teljesítményű faaprítékot hasznosító berendezést állítanának a városi távhőellátás szolgálatába - számol be a Napi Gazdaság.

A projekt létrehozására alapított Bioenergy-Miskolc Kft. 25%-ban a Mihő, 75%-ban a WIS Zrt. tulajdonában van. A beruházást a társaság 150 millió forintos önrész, 320 millió forintos (már elnyert) KEOP-támogatás mellett banki hitelekből kívánja finanszírozni.

Wicha József, a WIS vezérigazgatója a miskolci projekt kapcsán 15 éves megtérüléssel számol. A cég pilotnak tekinti a mostani beruházást, a jövőben további biomassza alapú, illetve hulladékfeldolgozáson alapuló energetikai beruházást terveznek.

A MIHŐ korábban már siker biogáz beruházást is megvalósított a miskolci távhőellátás versenyképességét célozva. A most bejelentett biomassza-fűtőmű a jövő évi fűtési szezonban állhat működésbe, az előzetesen kalkulációk szerint 1 millió köbméter gázt megspórolva ezzel a városnak.

Mint ismeretes a kormány jelenlegi is dolgozik egy új típusú megújuló energia támogatási rendszeren, az előzetesen vitára bocsátott tervezetben szerepel többek között a megújuló alapú hőtermelés dotálása is.

Címkék:
keop, hulladékfeldolgozás,