Hitel nincs, csak az olcsó panel megy a kulturális fővárosban is

Pénzcentrum2010. június 22. 05:20

Hiába lett Pécs idén Európa Kulturális Fővárosa, a város ingatlanpiacát egyszerűen katasztrofálisnak nevezte egy helyi iroda képviselője. A forgalom egy jelentős része kikerült az ingatlanközvetítők látóköréből, de rajtuk keresztül is csak az olcsón kínált lakásokat lehet belátható időn belül eladni.

Horváth Csaba, a Fundus Ingatlanközvetítő Kft. tulajdonos-ügyvezetője egy helyi lapnak elmondta, hogy legyen szó panellakásról, családi házról, vagy egyéb lakóingatlanról csak az alacsony áron kínált hirdetésekre van érdeklődő.

Jelenleg már 5,5 millió forint alatt hozzá lehet jutni egy 3 szobás lakáshoz, ami akár csak néhány hónappal ezelőtt is elképzelhetetlen lett volna. A szakértő szerint a piac további csökkenésre számít, az árak akár még 8-9%-ot is zuhanhatnak.

Manapság a készpénzes vevők diktálnak, a hitelből történő vásárlás gyakorlatilag megszűnt. Problémát jelent viszont, hogy a lakásállomány túlértékelt, hiszen a korábbi időszakban a jövedelmekkel összehasonlítva egy nagyságrenddel nagyobb volt az ingatlanárak növekedése. Ebből nem akarnak most engedni a tulajdonosok. Akinek gyorsan kell eladni, az persze engedni kényszerül.

Pécsett most nem hoz enyhülést az egyetemisták nyári rohama sem, míg a korábbi években sokaknak megérte albérlet helyett az egyetem közelében megvásárolt lakás törlesztőrészleteit fizetni, ez ma már egyedi eset.

Címkék: