Hatalmas támogatásokban részesülnek a "piszkos" energiák

Pénzcentrum2010. június 8. 13:19

Hatalmas összegekkel támogatja a világ a fosszilis energiahordozók fogyasztását, derül ki a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) által nemrég készített felméréséből. A Financial Times-ban megjelent írás szerint a világ 37 legnagyobb fejlődő állama 2008-ban 557 milliárd dollárt fizetett a "piszkos" energiák fogyasztásának támogatására

.

Az előzetes becsléseknél 75%-kal többet költ a világ a hagyományos szén, szénhidrogén erőforrások támogatására, így a világ 37 legnagyobb országa - első sorban Kína, Irán , Oroszország, India és Szaúd-Arábia - 2008-ban több mint 550 mrd dollárt költött a szén és szénhidrogén termékek fogyasztásának támogatására.

Ez természetesen jelentős hátrányt jelent a tényleges megújuló energiák elterjedésében, és a fenntartható jövő megteremtésében, mivel sok ország azzal szemben, hogy zöld technológiák fejlesztésére költene, inkább a lakosainak és iparának szolgáltatott olcsóbb üzemanyagok mellett teszi le a voksát.

Fatih Birol, az IEA vezető közgazdászának véleménye szerint ezen támogatások megszüntetése által érhető el, hogy gyorsan és jelentősen meg lehessen változtatni a jelenlegi - energetikai - felfogást, hogy egy egészséges és fenntartható jövőkép rajzolódhasson ki.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az elemzés szerint a támogatások megszüntetésével az energiafogyasztás 850 millió tonna olajegyenértékkel csökkenhetne 2020-ig, ami egyenlő Japán, Dél-Korea, Ausztrália és Új-Zéland aggregált fogyasztásával, vagy CO2-kibocsátás szempontjából Németország, Franciaország, Egyesült Királyság, Olaszország és Spanyolország jelenlegi kibocsátásának összegével.

Címkék: