Több áramszolgáltató is konkrét díjcsökkentést jelentett be

Pénzcentrum2010. június 2. 09:20

Konkrét csökkentési adatokat jelentetett meg több áramszolgáltató is. Az egyetemes szolgáltatói körbe tartozó, jellemzően lakossági fogyasztói csoport az Elmű-nél átlagosan 2.62%-kal, az Émász-nál 9.71%-kal, míg az E.ON-nál 4.38-4.6%-kal fizet majd kevesebbet július elsejétől egy kilowattóra áramért.

Az egyetemes szolgáltatásban érintett fogyasztók közül így már csak az EDF Démász maradt adós az adatok közlésével, de várhatóan a francia tulajdonú társaság is csökkenti majd egyetemes tarifáit júliustól. A korábban benyújtott árváltoztatási kérelmekről a Magyar Energia Hivatalnak kell döntenie, ezt követően válnak majd hivatalossá a most bejelentett mértékek is.


A jelenlegi szabályozás szerint az egyetemes szolgáltatók éves szinten, kilowattóránként 1.98 Ft kiskereskedelmi árrést alkalmazhatnak, miközben az áram árát befolyásoló tényezők, például a KÁT-os áram miatt nehezen kalkulálhatók. Az elmúlt két évben például az áramszolgáltatók nagyobb árrést realizáltak, mint azt hivatalosan tehették volna, ezért visszafizetési kötelezettségük keletkezett. Ebből tavaly botrány is származott, amikor a kormány úgy döntött, hogy a túlfizetést a krízisalapba, illetve egyes alapítványokba fizessék be az áramszolgáltatók, és ne a fogyasztók - közvetlenül - kapják vissza. Ez idén már másként alakult, kilowattóránként átlagosan 0.6 Ft kerül "jóváírásra" a fogyasztók számláin, ezt tételt is figyelembe veszik majd az árváltoztatási kérelmek elbírálásakor.

A jelenlegi csökkentés főként ebből a kilowattóránkénti 1.98 Ft-os éves árrésnek való megfelelésből adódik.

Címkék:
edf démász,