A partok felé sodródik az olajfolt: mi lesz az ingatlanokkal?

Pénzcentrum2010. május 7. 12:02

Több millióra tehető azon ingatlantulajdonosok száma, akik érdeklődve figyelik, hogy beválik-e a BP olajvállalat legújabb a szivárgás megszüntetését célzó kísérlete. Becslések szerint naponta 5 ezer hordónyi olaj szivárog a Mexikói-öbölbe, amit ha sikerül is megállítani, akkor is csak napok kérdése, hogy a déli partokat elérje a szennyeződés.

A magántulajdonosok és a fejlesztők is aggódva figyelik a fejleményeket, a fenyegető természeti katasztrófa mértékét, közvetlen és közvetett hatásait egyelőre még megbecsülni is nehéz. Amennyiben az olajszennyezés eléri a természetvédelmi területekkel tarkított homokos tengerpartot, úgy az ökológiai kár mellett az ott élők is jelentős veszteségekre számíthatnak.

Sokakat nyugtalanít, hogy a katasztrófa hatására az ingatlanjaik elértéktelenednek, amire viszont nem nyújt fedezetet a lakásbiztosításuk. A fejlesztők is perközösségben gondolkodnak, a BP szóvivője viszont egyelőre csak annyit mondott ezzel kapcsolatban, hogy minden károsult kérelmét egyedileg fogják megvizsgálni.

A déli államok partvidékén az eladók mindig is belekalkulálták az árakba a parttól való távolságot, a vízparti ingatlanok tulajdonosai az olajszennyezés megjelenése esetén jelentősebb értékvesztéssel számolhatnak.

A régió lakói már számos hurrikán pusztítását átvészelték, de még el sem tudják képzelni, hogy mit jelenthet, ha feketévé változik körülöttük a homokos tengerpart. A szállásadók már most jelezték, hogy az előfoglalásokat sorra mondják vissza a turisták, az ebből eredő károkat is a BP olajvállalatra kívánják hárítani.

Friss: az olajszőnyeg elérte a partokat!

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Mexikói-öbölben terjedő olajszőnyeg elkezdett partra mosódni a Louisiana partjainál fekvő szigetláncon - erősítették meg amerikai szakemberek.

A lakatlan Chandeleur-szigeteken olajosan találtak meg pelikánokat és egyéb madarakat. A szigetek a Breton Nemzeti Vadvédelmi Menedék részét képezik. A szövetségi tengeri hatóság szerint a szigeteken mindenhol "olaj van."

Címkék:
olajszennyezés, ökológiai katasztrófa,