Milliárdok a józsefvárosi palotákra

Pénzcentrum2010. május 4. 18:02

Több mint 1,6 milliárd forintos beruházással, csaknem 900 millió forintos európai uniós támogatással újulhat meg 2011 nyarára a budapesti belváros egykori "mágnásfertálya", a józsefvárosi palotanegyed. A beruházással nem csupán megújulnak a kerület eklektikus-szecessziós épületei és közterületei, de új élet is költözik Józsefváros szívébe.

A városrehabilitációs programok kiemelt helyen szerepelnek az európai uniós források felhasználásakor. A 2004-2006-os időszak Nemzeti Fejlesztési Tervében összesen 24,5 milliárd forint jutott városrehabilitációs programokra, az Új Magyarország Fejlesztési Terv részeként pedig 2007-2013 között összesen 270 milliárd forint támogatás áll rendelkezésre a települések rehabilitációjára. Csak 2007 és 2010 között az I. NFT e célra fordított keretösszegének a nyolcszorosát, csaknem 200 milliárd forintot fordíthattunk, fordíthatunk a települések megújítására a régiókban. E forrásból újulhat meg többek között Sopron, Szeged, Kaposvár, Debrecen, Nyíregyháza, Veszprém vagy éppen Zalaegerszeg központja, és ebből a keretből készült el április elejére - a Budapest Szíve Program részeként - a budapesti belváros új főutcája is az V. kerületben.

A főváros központja szépülhet most tovább európai uniós segítséggel, ezúttal a VIII. kerületben, a Józsefvárosban, az 1 milliárd 908 millió forintos összköltségvetésű "Budapest Európa Belvárosa Kulturális-gazdasági Fejlesztési Program" részeként. Az elképzelések szerint felújítják a Horánszky utca 13. szám alatti, fővárosi védettség alatt álló épületet. A rekonstrukciót követően diák- és vállalkozásfejlesztési központként, valamint információs pontként működik majd az épület, egyfajta szellemi központként a kerület diákság számára. Ezen felül korszerűen felszerelt irodákkal, inkubátorházként ad otthont a kreatíviparban tevékenykedő, fiatal vállalkozások számára.

A 898 millió forintos európai uniós támogatással megvalósuló program részeként emellett egységes gyalogos-vegyesforgalmú közterületi rendszert alakítanak ki a Gyulai Pál utca, a Kőfaragó utca, a Horánszky utca, a Mária utca és a Gutenberg tér bizonyos részein. A kerület több palotájának homlokzata díszkivilágítást kap majd.

Ez a program több pusztán homlokzatfelújításnál. Jól mutatja ezt az úgynevezett "Speciális Piacok Projekt" is, amely a tervek szerint a Józsefváros tereit tölti meg élettel, egy-egy napos kitelepülési lehetőséggel segítve a helyi vállalkozásokat. Így lesz a Gutenberg térből - hűen a névhez - időről időre könyvpiac, míg a Palotanegyed Piacok - vagyis a Mikszáth, a Lőrinc pap és a Pollack Mihály tér - a helyi vállalkozások termékeit és szolgáltatásait lesznek hivatottak népszerűsíteni.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A program részeként támogatják a helyi vállalkozókat, kiskereskedőket és vendéglátó-ipari szereplőket tömörítő, úgynevezett "utcaszövetségek" kialakítását is. A szövetségek célja, hogy vásárlóbarát környezetet alakítsanak ki a kerületben, ezzel is segítve a kezdő vállalkozások és az egyedi termékeket nyújtó üzletek megtelepedését a Józsefvárosban.

Címkék: