Lopják az áramot, a vizet és a gázt - Tehetetlen szolgáltatók

Világgazdaság2010. május 3. 09:17

Továbbra is jelentősek a közműcégektől történő lopások, az évente ilyen úton felhalmozódó kár több tízmilliárdosra tehető. A szolgáltatók szerint már külön bandák szállítják a megbütykölt órákat, a felderítés nehéz, a jogi gyakorlat pedig nem elrettentő.

A Világgazdaság mai számában a közműcégeket ért lopásokról számol be: a helyzet igencsak elkeserítő, évente több tízmilliárdra tehető az illegális vételezés értékes hazánkban. Ugyancsak jelentősek a berendezések és vezetékek megrongálásából eredő károk, amelyek ráadásul a komoly biztonsági kockázatot jelentenek, baleset- és életveszélyesek.

Az E.ON beszámolója szerint őket főként az ipari fogyasztók károsítják meg, illetve azon lakossági fogyasztók, amelyek a medence, valamint a kerti feljárót fűtik az illegálisan vételezett árammal. A lakossági körben vannak közismerten problémás területek, sőt akad olyan hely is ahová a szemetes autó is csak félve mer bemenni a belógó vezetékek miatt.

A Tigáz közlése szerint a náluk jelentkező 4 milliárd forintos lopásból eredő veszteség főként olyan terülteken történik, ahol a "rendőrségi is gyakran megfordul". Ugyancsak történnek lopások az Emfesz szolgáltatói körében is.

A Fővárosi Vízműveknél is gyakran találkoznak illegális vételezéssel, főként az építkezésekkel, autómosókkal gyűlik meg a bajuk, a kimutatott lopási érték százmillió forintos nagyságrendű.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A Tigáz szóvivője szerint virágzik az országban az óramanipuláló és bypass-vezetékszerelő ipar, a technika legtöbbször keletről érkezik. Az E.ON kommunikációs igazgatója ezt megerősítve még hozzátette, hogy nekik viszonylag szerencséjük van, mert társaságuk a legtöbb esetben a "szállító országokban" is rendelkezik érdekeltségekkel, így gyakran előbb értesülnek a trükkökről, mint azok Magyarországra érkeznének.

A közműségek azt is nehezményezik, hogy a lopások jogi következményei nem elég elrettentőek. Ha valakinek lopásért bíróság elé is kell állnia, az életveszélyes helyzet okozása miatti felelősségre vonás elmarad, pedig sok országban az evidens gyakorlat.

Címkék: