Közelgő foszfor-hiánnyal fenyegetnek a szakértők!

Pénzcentrum2010. április 22. 15:32

A foszfor, mint a DNS felépítésében résztvevő elem, alapvető fontosságú az ember számára, de a mezőgazdaságban is nélkülözhetetlen a műtrágyák legfontosabb alapanyagaként. Szakértők újabban azzal fenyegetnek, hogy hamarosan kifogyhatunk a foszfor-készletekből, vagyis kénytelenek leszünk szennyvízből kinyerni a nemesfémet.

Az ausztriai Leobenben található gyár bűzölgő, iszapos szennyvízből állít elő értékes hamut, melyről senki nem gondolná, hogy egy emésztőgödörből származik, nincs szaga, higiénikus, akár a homok egy gyerekhomokozóban, és még értékes is, mivel mintegy 16 százalék foszfátot tartalmaz, melynek tonnája hozzávetőleg 250 euróba (66 ezer forint) kerül.

Egykor a szennyvizet kezelés nélkül a földekre engedték, folyékony trágyaként, amíg ki nem derült, hogy mennyire veszélyes, és mérgező, hiszen az emberi ürülék tele van nehézfémekkel, hormonokkal, és egyéb mérgező anyagokkal. A szennyvízfeldolgozók feladata, hogy ezeket az anyagokat eltávolítsák a szennyvízből, méghozzá manapság olyan hatékonysággal, hogy a megmaradt anyagot nyugodtan lehet emberi trágyaként hasznosítani.

A leoben-i Ash Dec nevű cég épp ilyen pilot projekten dolgozik, amelyről kevesen gondolják, hogy legalább olyan fontos célt szolgál, mint az olajkészletek kimerülésének kezelése.

Bár a foszfor-készletek kimerülésének várható idejében még nem jutottak dűlőre a tudósok, azzal mindenképp egyetértenek, hogy rohamosan fogy, így az olcsó műtrágya hamarosan már a múlté.

Az olajválságnál is komolyabb problémákat szülhet a foszfát eltűnése, hiszen míg előbbi energiaforrásként való hasznosításában helyettesíteni lehet szél-, nap, vagy atomenergiával is, addig a foszfornak nincs alternatívája. Az emberi szervezetben nagy mennyiségben található, szükséges ugyanis a csontok, fogak felépüléséhez, az idegrendszer működéséhez, a fehérje-, szénhidrát-, zsíranyagcseréhez és az enzimek működéséhez.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A hasznosítható foszfát-készletek nyolcvan százaléka felett négy ország rendelkezik: Marokkó, Kína, Dél-Afrika és Jordánia. Ezzel szemben Európa szinte egyáltalán nem rendelkezik készletekkel, így szükségleteinek 90 százalékát importból fedezi.

Szakértők már régóta figyelmeztetnek, hogy a készletek teljes kimerülése előtt ki kell fejleszteni olyan eljárásokat, amellyel újrahasznosítás útján ki lehet nyerni a szennyvízből a foszfort. Jelenleg a évente, személyenként közel egy kiló foszfát nyerhető ki szennyvízből.

Németországban külön kutatóintézetet hoztak létre az újrahasznosítási eljárások tökéletesítésére. Terveik szerint 2012-re a német műtrágyakereslet harmadához újrahasznosítás útján biztosítják a foszfátot, amihez a legtöbb inputot a berlini szennyvízcsatornák fogják biztosítani.

Címkék:
olajválság,