Több mint egymilliárd eurónyi zöld beruházásra számíthatnak az európai városlakók

Pénzcentrum2010. március 24. 15:04

Az Európai Bizottság és az Európai Beruházási Bank (EIB) a tavaly decemberben létrehozott ELENA (European Local ENergy Assistance) kezdeményezésen keresztül több mint egymilliárd eurónyi energiahatékonysági és zöldenergia-beruházásra számít idén Európában - jelentették be az alapítók az Európai Fenntartható Energia Hét alkalmából.

Az ELENA célja, hogy olyan technikai segítséget, támogatást nyújtson az energiahatékonysági beruházások felöl érdeklődő városoknak és régióknak, amelyek a bankok számára is attraktívvá teszik a készülő projektterveket.

A második Intelligens Európa Programból finanszírozott ELENA technikai segítségen felül forrásokat biztosít hatástanulmányok, megvalósíthatósági tanulmányok elkészítésére is. Az ELENA lehetőséget nyújt az érdeklődő városoknak és régióknak, hogy azok végrehajthassák a fenntartható energiaellátási akciótervüket, munkát teremte ezzel, illetve segítve az Uniót a klímavédelmi célok elérésében. Az Európai Bizottság egyébként a bejelentéssel párhuzamosan duplájára emelte az ELENA költségvetését, 30 millió euróra.

Eddig több mint 200 város és régió érdeklődött a programok iránt. Várhatóan áprilisban kerülhet pecsét Barcelona tartomány 500 millió eurós fenntartható városfejlesztési programjának finanszírozási szerződéseire, és az EIB további 16 érdeklődővel folytat részletes egyeztetést. Négy projekt-előkészítés tart közel a befejezéshez, amelyek további 500 millió eurós beruházást jelenthetnek a következő 12 hónap alatt.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az említett spanyol terv kivitelezését követően évi 280 GWh megtakarítással számolnak, ami 170-200,000 tonnával csökkenti Európa széndioxid-kibocsátását.

Címkék:
zöldenergia,