Elérkezett a társasházak kazáncseréjének ideje?

Pénzcentrum2010. március 12. 16:32

Ma Budapesten tartották azt a szakmai szimpóziumot, melyen több mint félszáz közös képviselő keresett azonnali megoldási lehetőségeket az egyre magasabbra emelkedő fűtési költségek csökkentésére. Mint az köztudott, az előzetes információk szerint áprilisban legalább tíz százalék körüli gázáremelésre számíthat a lakosság.

A gáz ára az elmúlt 6 évben több mint a kétszeresére nőtt, és áprilistól megszűnik a gázár támogatás is. Budapesten a társasházi lakások nagyobb részét földgáztüzelésű központi kazánok fűtik, amelynek átlagéletkora 25 év, nem beszélve az életveszélyessé vált kéményekről. A szabályozatlan, elavult fűtési rendszert kiszolgáló berendezések gyakran 50 százalékos túlfogyasztással működnek, és egy kimutatás szerint a háztartások többsége nincs tisztában azzal, mennyire sokat fizet a fűtésért, nem is követi annak alakulását.

A közös képviselők egyetértettek a szakértők által elmondottakkal miszerint a kazánok cseréje a legrövidebb idő alatt megtérülő beruházás, és így azonnal csökkenthető a fűtésért fizetendő díj. További, akár évi egy millió forinttal csökkenthető a túlméretezett teljesítményből adódó alapdíj összege is, ami végképp elkerüli a tulajdonosok figyelmét.

A legnagyobb gondot mindig a kazáncsere pénzügyi forrásainak előteremtése okozza. Nem annyira közismert, hogy a társasházak részére a kazáncserére kedvezményes kamattámogatású hitel vehető fel. A kamattámogatás mértéke az első öt évben 70 százalékos ezt követően még mindig jelentős, 35 százalékos támogatást élvez a hitel. Ezzel a mértékű kamattámogatással és a korszerűbb kazánok telepítésével a fűtési és melegvíz előállítási költségek megtakarításából fedezhetővé válik a hiteltörlesztés - mondta a rendezvényen Kucsera Zoltán a K-Láng Kft. ügyvezetője.

Az EU által elfogadott direktíva szerint 2020-ra 20 százalékkal kell csökkenteni az energiafelhasználást. A kazánházak rekonstrukciójával jelentős lépést tehetünk a cél elérése felé.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A rendezvényszervezők pozitívumként említették, hogy a közös képviselők sokkal aktívabb érdeklődést mutatnak az energiatakarékosságot szolgáló beruházások iránt, így már a legnagyobb megtakarítást szolgáló kondenzációs kazánok, illetve más, megújuló energia előállítására alkalmas megoldásokról is szó volt az eseményen.

Címkék: