1100 év büntetés várhat a 450 milliós szocpolcsalás vádlottjaira

Pénzcentrum2010. március 11. 11:02

Az InfoRádió beszámolója szerint 60 ügyvéd, 202 vádlott, 464 oldalas vádirat, 450 millió forintos kár, 1100 év lehetséges összbüntetés a mérlege a taktaközi szocpolcsalásként elhíresült büntetőpernek, amely a vádirat-ismertetéssel kezdődött a B-A-Z Megyei Bíróságon.

Valaki az évszázad perének nevezte a taktaközi szocpolcsalás ügyében kedden indult tárgyalássorozatot. A Miskolci Nyomozó Ügyészség 2009 szeptemberében emelt vádat vesztegetés, csalás, közokirat-hamisítás vagy hivatali visszaélés miatt 202 személy ellen, akik az ügyészség összesítése szerint 450 millió forinttal károsították meg a magyar államot.

A vádlottak között vannak építési vállalkozók, építtetők, mérnökök, ügyvédek, banki alkalmazottak, földhivatali dolgozók és a szerencsi önkormányzat korábbi építésügyi osztályvezetője is.

A vád szerint az érintettek olyan családokat kerestek meg, akik jogosultak voltak szocpol felvételére. A nevükben kitöltötték az igénylőlapokat, valamint elintézték, hogy a bank elfogadja a kérelmet. Taktakenézen, Monokon, Prügyön, Mezőzomboron, Tiszalúcon és Megyaszón 43 olyan "Patyomkin" társasházat építettek fel, amelyek lakhatatlanok voltak.

A 2-4 lakásos társasházak között volt olyan, amelyik csak négy falból és a tetőből állt. Amelyik végül felépült, az is életveszélyes vagy lakhatatlan állapotban, víz és áram nélkül van, mégis kaptak rá építési engedélyt az önkormányzatoktól.

A szocpol felvételére jogosult személyek általában csak a nevüket adták az ügyletekhez, ők valamint az építtetők legfeljebb 5 éves börtönbüntetésre számíthatnak, a köztisztviselőkre, földhivatali dolgozókra és a banki alkalmazottakra akár 15 éves szabadságvesztést is kiróhat a bíróság, a vád szerint ugyanis folytatólagosan, bűnszövetségben, üzletszerűen követték el a bűncselekményt. Összesen körülbelül 1100 évnyi büntetés várhat a vádlottakra.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Mivel a per ezen szakaszában az ügy minden érintettjének jelen kell lennie, a bíróság kibérelte egy miskolci irodaház konferenciatermét, a bíróság épületében ugyanis nem volt akkora tárgyalóterem, amelyben elfért volna a 202 vádlott, a 60 ügyvéd, az ügyészek és a bíróság.

Korábban: 464 millió forintos szocpolcsalás a Taktaközben - képek

Címkék: