Megértük! Vevőkért kuncsorognak a pénzes dubajiak

Pénzcentrum2010. február 19. 13:02

Dubaj egykor - méltán - mesés ingatlanpiacán a sorra leállított és elhalasztott projektek miatt jelentősen megcsappant a vásárlók bizalma. A dátum szerint esedékes (de műszaki tartalommal nem alátámasztott) fizetési részleteket sokan visszatartják. A nem túl alapos jogi szabályozás és a dagadó adósságállomány miatt a fejlesztők egyedi tárgyalásokat kezdeményeznek a vevőjelöltekkel, hogy mielőbb rávegyék őket a fizetésre.

A vásárlók a rossz hírek hallatán attól tartanak, hogy a projektek - melyekbe rengeteg pénzt öltek - sosem fognak megvalósulni. Hiába érkeznek a számlák a fejlesztőktől, az átutalásokat egyre többen tartják vissza az elégtelen műszaki tartalomra hivatkozva.

A térség szakértői szerint a dubaji fejlesztők számára a kreatív, meggyőző tárgyalások lebonyolítása maradt az egyetlen lehetséges út a vevők meggyőzésére. A fizetési felszólítások nem igazán vezetnek eredményre, ezért - többek között - a Union Properties, a Nakheel és az Emaar is az egyenes párbeszédet választotta, hogy elkerülje a további veszteségeket.

A Property Wire szakértője hozzátette, hogy időbe telik, mire visszatér a vásárlók bizalma és a kereslet megközelíti a korábbi szintet. Bevallotta, hogy ő is hasonlóképpen járna el és addig nem engedné el az utalást, amíg nem biztosítják a projekt megvalósításáról.

A piac teljesen megváltozott, a tervezőasztalról már nem lehet ingatlanokat eladni. Az értékesítés áttevődött a már megvalósult és az átadás előtt álló projektekre. A fejlesztők egyre súlyosabb problémákkal küzdenek, az előértékesítés alig éri el a 10 %-ot. A már eladott lakásokra ugyan érkeznek befizetések, de ezek csak töredékét teszik ki a projekt megvalósítási költségének.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az árakkal kapcsolatos várakozások sem túl bíztatóak, 2010-ben stagnálásra számítanak +-5%-os kilengéssel, ugyanakkor a legnagyobb sugárút (Sheikh Zayed Road) környékén és a belvárosban további 15-20%-os mínusz sem kizárt.

Címkék: