Szelektívebbé kell tenni a hulladékgyűjtést

Pénzcentrum2010. február 5. 08:32

A környezet védelme érdekében és az európai uniós előírások miatt is jelentősen fejlődnie kell a magyarországi hulladékhasznosításnak a következő tíz évben.

Bár komoly fejlődés volt tapasztalható a hazai hulladékgazdálkodásban az előző tíz évben, még legalább ekkora előrelépésre lesz szükség a következő tízben, ha teljesíteni kívánjuk az uniós normákat 2020-ra.

Az elmúlt évtized eredménye, hogy - a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium tájékoztatása szerint - az ország 1200 településén a lakosság nagyjából 55%-a számára elérhető már valamilyen szelektív hulladékbegyűjtési lehetőség. Az infrastruktúrát közel 8000 begyűjtősziget és közel száz hulladékudvar jelenti, amelyeknek köszönhetően növekedésnek indult a települési szilárd hulladékok újrahasznosításának aránya - írja a Napi Gazdaság.

Az elmúlt évek növekedése azonban még közel sem elégíti ki a 2020-ra elérendő európai uniós követelményt, amely a papír-, üveg-, műanyag-, és fém háztartási hulladékok legalább 50%-ának anyagában történő újrahasznosítását írja elő. Ehhez képest 2008-ban az összesen 4553 tonnányi települési hulladéknak csupán alig több mint 15%-a került anyagában újrahasznosításra, további nagyjából 8,5%-ot fordítottak energiatermelésre a hulladékégetőkben, a hulladék közel 75%-a pedig a lerakókban kötött ki tavalyelőtt.

Címkék:
hulladékhasznosítás, hulladékégető,