109 éve világít a világ legtartósabb villanykörtéje - képek

Pénzcentrum2010. január 25. 16:02

Amikor manapság a villanykörtékről esik szó, leginkább a hatékonyságról és az energiatakarékosságról szólnak a beszámolók. Az új fejlesztések közepette üde színfoltot jelenthet az alábbi történet, melyben egy tűzoltóparancsnok az állomáson 1901-től világító villanykörtéről számolt be, melynek csodájára járnak az emberek.

A Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült izzó 109 éve világít, mindössze egy alkalommal 1937-ben kapcsolták le egy hétre, amíg a tűzoltóállomást felújították.

A parancsnok szerint a mai égők nem vehetik fel a versenyt a múlt század elejéről való darabbal, mely Edison legnagyobb kihívója, a különleges feltaláló, Adolphe Chaillet tervei alapján készült a Shelby elektronikai gyárban.

Az 1890-es években a kibontakozó elektronikai piacon Chaillet találmánya annak ellenére alulmaradt Edison villanykörtéjével szemben, hogy jobban bírta a magasabb feszültséget is.

A kíváncsiskodó érdeklődők akár több száz kilométert is hajlandóak utazni, hogy egy pillantást vethessenek a különleges villanykörtére.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A tűzoltóparancsnok szerint volt, aki 5 ezer dollárt ajánlott az egyébként felbecsülhetetlen értékű ipari relikviáért, de a livemori állomás plafonján található izzó nem eladó.

A rekordok könyve szerint a legrégebben világító izzók közül a második egy texasi operaházban 1908 óta, a harmadik helyezett New Yorkban egy műszaki üzletben 1912-től világít (Forrás: AllGov.com).

Címkék:
guinness rekordok könyve,