5 gyorstipp: spórolj tízezreket a fűtésszámládon MOST!

Pénzcentrum2010. január 12. 12:02

Számos termék és szolgáltatás ára megváltozik január elsejével, így nő a földgáz, és egyes szolgáltatóknál az áram ára is. A Pénzcentrum most a fűtésszámla csökkentésében segít: tippeket adunk az energiatakarékos fűtéshez.

Energiafelhasználásunk közel háromnegyedét otthonunk fűtésére fordítjuk, így itt adódik a legnagyobb lehetőség energiafogyasztásunk csökkentésére, illetve a költségeink lefaragására.

1. Lakásunk legtöbb helyiségét általában elegendő 20-21°C-ra felfűteni, éjszaka pedig 18°C körüli hőmérséklet is elég. Jó tudnunk: ha a szoba hőmérsékletét 1 fokkal csökkentjük, az 5-6%-kal kevesebb energiafogyasztást jelent!

2. Ha néhány órára elmegyünk otthonról, már érdemes a fűtést lejjebb tekerni. Hálószobánkat, a fürdőt vagy a vendégszobát sem feltétlenül szükséges mindig fűteni. Ezzel az egyszerű lépéssel akár 5%-át energiát spórolhatunk meg.

3. Érdemes a helyes páratartalomra is odafigyelnünk, hiszen az alacsonyabb hőmérsékletet is melegnek érezzük, ha elég párás a levegő! A levegő páratartalmát növelhetjük párologtató kerámiaedénnyel, illetve sok zöld növénnyel.

4. A fűtésre fordított energia akár 5-6 százalékkal is lefaraghatjuk a legtöbb barkácsáruházban olcsón beszerezhető hőtükör-fóliával, melyet a radiátor mögé kell helyeznünk. Azzal is spórolhatunk, ha a fűtőtest köré nem rakunk bútorokat, vagy nem lóg be elé függöny.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

5. A sötétedés után leeresztett redőny vagy a behúzott sötétítő is sokat számít.Fűtési rendszerünket ellenőriztessük minden évben szakemberrel - így akár 10 százalékkal is csökkenhet a fűtés költsége!


Forrás: Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium/ Pénzcentrum gyűjtés

Címkék: