Lebőgés! A világ legmagasabb épülete csak egy üres csontváz

Pénzcentrum2010. január 4. 17:32

Ma adják át a világ legmagasabb épületét Dubajban, mely több mint 800 méter magas. Kár, hogy a megnyitóra egyáltalán nem készült el.

Az egymilliárd dollárból felépült Burj Dubai 824 méter magas, vagyis kicsivel több, mint fél mérföld - ez több, mint kétszerese az Empire State Building magasságának. Ám a semmilyen pompát nem nélkülöző megnyitó ünnepséget minden bizonnyal beárnyékolja a tény, hogy Dubaj gazdasága összeomlott, ráadásul csupa fém és üveg épület belülről koránt sincs készen.

A Daily Mailben megjelent képek tanúsága szerint az építkezésen még múlt hét végén is teljes volt a kavalkád, hétvégén több ezer dolgozó keze alatt égett a munka, hogy valahogy átadható állapotba kerüljön az épület.

Hiába néz ki azonban kívülről befejezettnek a Burj Dubai, belülről még évekig nem lesz kihasználva - legalábbis a megnyitóig a 37 üzleti célra épített szinten egy négyzetmétert sem sikerült bérbeadni. Így aztán nem is készült el a belső tere időben, legalábbis messze nem mindenütt.


A 169 emeletes épület a tervek szerint komplett városkának is beillik: apartmanokkal, boltokkal, éttermekkel és irodákkal. De található még itt fitnesz-terem, night club, egy Giorgio Armani által tervezett hotel és egy mecset is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Címkék: