Az illeték csökkenése lendületet adhat a lakáspiacnak

Pénzcentrum2009. december 18. 09:02

Az Otthon Centrum szerint növekvő tranzakciószám, még egy ideig csökkenő árak, jobb hitelezési feltételek, kisebb illetékterhek, ugyanakkor bizonytalan politikai környezet várható egyebek mellett 2010-ben a magyar lakáspiacon - írja a Napi.

Kühne Kata, a társaság ügyvezető igazgatója úgy látja, hogy a lakásvásárlási hajlandóság a jövő év második felétől lendülhet fel, de a válság előtti, 2008-as ingatlanpiaci helyzet csak 2011 közepére térhet vissza. Az árak alakulása pedig átlagosan a kereslet változásaitól függ, ennek megfelelően a csökkenő tendencia a jövő év első felében még marad. A hitelezési volumenek visszaesése tartósabb is lehet, ez évhez képest jövőre azonban némi növekedésre számít. A 2010-es parlamenti választás bizonytalanságot jelent, mert ilyenkor eddig is gyakran következett fordulópont a piac működésében.

A lakáspolitikában végbemenő óvatos javulás segítheti a piacot, ugyanakkor a választásokig, illetve az azt követő hónapokban még nem várható nagy volumenű döntés, a lakosság tehát minden bizonnyal várakozó állásponton lesz. A januártól csökkenő illetékek viszont lendületet adhatnak a forgalomnak.

Lakások esetében a 4 millió forint feletti rész után a 6-ról 4 %-ra való csökkentés egy 20 milliós ingatlannál alapesetben 320 ezer forinttal kisebb illetékterhet jelent. Jelentős piacbefolyásolóvá válhat a már elfogadott vagyonadó ingatlanokra kivetett eleme. Ennek bevezetése - a jelenlegi politikai kommunikáció alapján - a választások eredményén múlik. Bár mind ez ideig nem volt jellemző, hogy a vevők döntését befolyásolta volna az adóköteles limit figyelembevétele, a jövő év elejétől egyértelműen felkerülhet a keresési paraméterek közé, hogy az ingatlan forgalmi értéke - első lakás esetében - ne haladja meg a 30 millió forintot.

Az újlakás-piacra az idén októberben bevezetett támogatott hitel konstrukció jelenlegi formájában - csakúgy, mint az azóta eltelt hónapokban - önmagában 2010-ben sem lesz pozitív hatással. A beruházók által nyújtott kedvezmények és innovatív értékesítés-ösztönző megoldások továbbra is fennmaradnak. Várható, hogy 2010-ben újabb 50 %-kal eshet vissza az új lakások száma, így 2011-re hiány alakulhat ki, ami a jó környéken lévő legkeresettebb lakástípusokat már jövőre is vonzó befektetési alternatívává teheti - véli Valkó Dávid, az OC vezető elemzője.

Címkék: