Itt az új tengeri zölderőmű (videóval)

Portfolio2009. november 24. 10:33

A mai napon avatja fel Mette-Marit hercegnő a norvégiai Tofte városában a világ első, prototípusként üzembe álló ozmotikus erőművét. A norvég Statkraft által megépített kísérleti erőműben a technológia további fejlesztésén dolgoznak majd, és a várakozások szerint éveken belül elkészülhet az első kereskedelmi egység.

Az ozmózis elvén működő erőművet olyan területeken lehet telepíteni ahol az édesvizű folyó a tengerrel találkozik. Az itt megépített erőműben egy speciális membránon keresztül a só molekulák áthúzzák az édesvizet a sós oldalra, ahol ez által megnövekedik a nyomás, amit egy turbinán keresztül lehet hasznosítani áramtermelésre.

A most átadásra váró erőmű kísérleti célokat szolgál majd, a további fejlesztések elősegítésére állítják üzembe, hogy éveken belül előállhassanak a már gazdaságilag is érett technológiával.

Az új erőművet a magát a világ legnagyobb megújuló energiahasznosítójaként hirdető Statkraft cég állítja üzembe, több mint 10 év kutatómunka után. A társaság szerint a sós és az édesvíz találkozásából nyert energia jelentős szerepet játszhat a világ környezetbarát energiaellátásban. A technológiában rejlő potenciál csak Norvégiában elegendő lenne a teljes áramszükséglet 10%-nak fedezésére. Világszinten 1,600-1,700 Twh áramot lehetne előállítani ily módon, ami megegyezik az európai áramfogyasztás felével - állítják a Statkraft szakemberei.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Habár a Statkraft közlemény nem szól arról, hogy pontosan milyen teljesítményű a most átadásra kerülő kísérleti erőmű, azonban a társaság által készített videóban egy 25MW-os egységről beszélnek, amelyhez 5 km2 speciális membrán felhasználása szükséges.

Címkék: