Elképesztő: januártól megint drágulhat az áram!

Portfolio2009. november 18. 15:32

A Magyar Energia Hivatal honlapján megjelent a 2010-es árampiaci rendszerhasználati díjakra (RHD) vonatkozó javaslat. Az átviteli-rendszerhasználati díj körülbelül másfélszeresére növekedne, míg az elosztói díjak tekintetében a legtöbb esetben csökkenés következhet be. Amennyiben az előterjesztést a Közlekedési-, Hírközlési és Energiaügyi miniszter változatlan formában hirdeti ki, akkor egy átlagos lakossági fogyasztónak 2010-től havi 160 Ft-tal kell majd többet fizetnie a hálózatok használatáért, illetve a rendszerszintű szolgáltatásokért.


A rendszerhasználati díjak között szerepel az átviteli rendszerirányítói díj, a rendszerszintű szolgáltatások díja (együtt: átviteli rendszerhasználati díj), az elosztói alapdíj, valamint egyéb elosztói díjak. Ezeken keresztül történik meg az átviteli, illetve elosztói hálózatok használatának megfizetése, a hálózatokat üzemeltető társaságok költségeinek megtérítése. Ezeket a KHEM minisztere évenként, feszültségszintektől eltérően hirdeti ki rendeletben, amelyeket a szolgáltatók változtatás nélkül továbbszámláznak a fogyasztóiknak.

 

Spórolj az áramon! Kattints Napi tipp rovatunkra!

 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A most tett javaslat szerint az átviteli-rendszerhasználati díj 1 Ft/kWh-ról 1.535 forintra nőne, míg az elosztói díjtételek tekintetében a legtöbb esetben csökkenés menne végbe. Az elosztói díjaknál így a nagyfeszültség mellett vételezők 33.9%-kal fizetnének kevesebbet, míg a kisfeszültséggel kapcsolódók esetében 1%-os emelkedés következnek be, bár a vezérelt fogyasztásnál ebben a csoportban is 3%-os csökkenés lenne. A szintén az elosztói díjak közé sorolható menetrendkiegyensúlyozási díj ugyancsak átlagosan 10% körül csökkenne, míg a közvilágítás elosztási díja 3%-kal növekedne.

A cikk folytatódik, kattints!

Címkék: