Hónapokig árulják a lakásokat: a piac 43 %-át az ingatlanközvetítők uralják

Pénzcentrum2009. november 13. 08:47

Kühne Kata, az Otthon Centrum ügyvezető igazgatója a cég piackutatási adataira hivatkozva elmondta, hogy a tavalyinál 30 %-kal kevesebb, összesen mintegy 40 ezer adásvételre számítanak 2009-ben, míg az idei eladások 43 %-a közvetítőkön keresztül zajlott - írja a Napi.

A válság hatására nem változott az ingatlanközvetítők megítélése, a szűkülő piacon az érdeklődők ugyanolyan arányban fordultak tanácsadóhoz, mint egy évvel korábban. A fővárosban átlagosan a tranzakciók 43 %-a közvetítőn keresztül zajlott, egyes kerületekben 50 % feletti, a II., XI., XII. kerületben 40 % alatti ez az arány.


Kühne Kata

Az ügyfelek megfontoltabban döntenek, amit jól tükröz, hogy míg 2008-ban az összes eladás 69 %-a zárult 3 hónapon belül, addig idén a szerződések 46 %-át sikerült tető alá hozni ugyanennyi idő alatt. A statisztikák szerint az OC kétszer olyan gyorsan bonyolította le az adásvételeket, mint azok a magánszemélyek, akik nem fordultak közvetítőhöz.

Bár a családi házaknál tapasztaltak némi áresést, a piac egészére általánosságban nem jellemző ez a tendencia. A szakember erős év végét vár, az ősz egyébként is mindig mozgalmas. Idén is működött a szezonalitás, tavasszal beindultak a vásárlások, nyáron a szabadságok miatt leállt a döntéshozatal, szeptemberben lassan megélénkült az érdeklődés, s azóta egyre erősödik a piac.

A használt lakások aránya több mint 80 % az összes eladáson belül, ami a szakmát nem lepte meg az új lakások piacának drámai visszaesésének fényében. Határozottan fellendült ugyanakkor a bérleti piac, 60 ezer forintig szinte minden kiadható, a felső korlát havi 100 ezer forint, e szint fölött lényegében megszűnik az érdeklődés.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Húsosfazékról álmodó bankok: fanyalgó beruházók

A tranzakciókban nőtt az OC részesedése, a közvetítők által eladott ingatlanok közül minden negyedik rajtuk keresztül cserél gazdát, ezzel a társaság megőrizte piacvezető szerepét.

Címkék: