Krízisalap Dubaiban: akik ferde szemmel néznek a csodavárosra

Pénzcentrum2009. november 11. 14:02

A Bloomberg információi szerint több dubai vállalat - köztük a neves Nakheel is - dollár milliárdokkal tartozik olyan japán alvállalkozóknak, melyek a metróépítés és a Pálmasziget megalkotásából vették ki a részüket. Az emirátusok egy 20 milliárd dolláros "krízisalapot" hozott létre az ilyen vállalkozások támogatására, amit a hírek szerint még ebben a hónapban megtoldanak további 10 milliárd dollárral.

Számos japán acél- és építőipari nagyvállalat küzd ezzel a problémával, többen a túlélésért küzdenek, amiért nem jöttek meg a pénzek Dubaiból. Az arab cégek bevételi terveit teljesen felborította a válság, ezért óriási gondot jelent a kötelezettségek teljesítése.


A Zayed sejk sugárút

A Deutsche Bank novemberi elemzése szerint a korábbi csúcsponthoz képest 52 %-kal alacsonyabbak az ingatlanárak, a válság pedig úgy elgáncsolta a hitelpiacot, hogy a vásárlók - különösen a spekulánsok - elmenekültek a piacról.

A nemfizetés miatt szenvedő japán vállalatok (köztük a Mitsubishi, a Taisei, az Obayashi és a Kajima is) most az emirátusok építőiparának megsegítésére létrehozott alapban bíznak. Meg nem erősített hírek szerint a Nakheel korábban megkereste a partnereit, akikkel 25-35 %-os levonásokat akartak elfogadtatni, de az alvállalkozók ebbe nem mentek bele.

A fejlesztők röviden kommentálták az esetet: "Továbbra is keményen dolgozunk a bevételekért, de azok messze nem olyan ütemben érkeznek, mint azt korábban terveztük".

Címkék: