Életveszélyes kémények - pedig lenne rá támogatás

Pénzcentrum2009. október 14. 09:02

A hazánkban található 4,6 millió kémény közül minden tizedik javításra szorul, százezer pedig életveszélyes állapotban van, pedig lenne rá állami pályázatokon keresztül pénz, mégsem fogy el egyik évben sem - írja a Népszabadság.

A kéményeket is gyártó Leier cégcsoport felmérése szerint minden tizedik kémény javításra szorulna az országban, míg az egymillió budapesti kéményből 43-44 ezer életveszélyes.

A helyzet ráadásul évről évre romlik, tavaly még csak 23 ezerről állapították meg ugyanezt, tizenhétezer esetben az adott épületet ki kellett kapcsolni a gázszolgáltatásból.

Budapesten jelenleg 120 ezer embert fenyeget szén-monoxid-mérgezés, ami évente átlagosan húsz ember haláláért felelős. A tragédiák megelőzhetők lennének, ha a kéményeket évente ellenőriztetnék a lakástulajdonosok.

Sokan még ma sem tekintik fontosnak a kémények ügyét, holott a felújításukra állami és helyi pályázatokat is hirdetnek, amelyek egy része kihasználatlan marad. A kiadás ráadásul megtérül, hiszen egy kellően huzatos kéménnyel kevesebb fűtőanyag felhasználásával nagyobb meleget érhetünk el.

Címkék: