Lefelé építkezünk: jönnek a hobbit-lakok?

Pénzcentrum2009. október 12. 15:32

Nagy-Britanniában már megkapta az engedélyt az első, teljesen föld alatt épülő, két szintes ház. Londonban különösen nagy az érdeklődés pince irányába történő lakásbővítés iránt.

A föld alatti otthont egy 19 századi kastély udvarában építik meg, Cheshire-ben, amely a multimilliomos focisták kedvenc lakhelye. Egyedül a bejárat lesz a föld felett, egyébként csak bokrok lesznek majd láthatók kívülről - írja a Times Online.

A lakás két szintes lesz, több mint 350 négyzetméternyi alapterülettel, természetes fényt is beengednek majd fentről, valamint speciális ventilátorokkal friss levegő is lesz lent.

A fenti szinten található majd a nappali, egy óriási hálószobával, valamint egy csúszdával, ami az alatta található medencébe vezet, közvetlenül a konditerem, és a jacuzzi mellé.

Az építkezést 18 hónapon belül mindenképp elkezdik, még akkor is, ha addig nem jelentkezik vevő az ingatlan iránt.

A föld alatti lakások iránt egyébként úgy tűnik, van igény, London egyik kerületében például öt év alatt megnégyszereződött a kérelmek száma a pincék lefelé történő kibővítése iránt.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A hobbit-lakás ötlete egyébként attól a Chris Oakes-tól származik, aki több Manchester United játékosnak épített már otthont. Azért döntött a lefelé építkezés mellett, mert a viktoriánus kastély, illetve az ahhoz kapcsolódó telek műemlékvédelem alatt áll, így erősen meg lett volna kötve a keze, ha a felszínre tervezett volna lakóépületet.

A lakás egyébként környezetbarát technológiákra épül majd, a talajból kinyert hő gondoskodik a fűtésről, de napkollektorokat is telepítenek majd, és persze az esővíz újrahasznosításáról sem feledkeznek meg. Oakes szerint ezáltal maximum havi 200 fontnyi rezsivel (57 ezer forint) kell majd számolni.

A londoniak közül szintén egyre többen költöznek a föld alá: Kensingtonban és Chelseaben tavaly 212 kérvényt nyújtottak be, hogy a pince szintet lefelé kibővítsék, szemben a 2003-ban benyújtott 63 igényléssel.

Címkék: