Estek a luxustelek-árak: már csak 51 millió forint négyzetmétere

Pénzcentrum2009. szeptember 29. 15:02

Az illetékes japán minisztérium által közzétett legfrissebb jelentés szerint az országban öt éve nem látott mértékben csökkentek a telekárak. Az okok között szerepel, hogy a vevők száma megcsappant, a fejlesztők számos beruházást elhalasztottak, az ingatlanpiac pedig összezsugorodott.

Az elmúlt egy évben átlagosan 4,4 %-kal csökkentek a telekárak, a minisztérium országos felmérése szerint a visszaesés Japán mind a 47 prefektúráját (közigazgatási egységét) érintette. A jelentés leírja, hogy a háború utáni legválságosabb időszakot követően kedvező jeleket is fellelni a piacon.

Az irodák kihasználtsága másfél éven át csökkent, a legfrissebb adatok alapján azonban úgy tűnik, hogy már túl vannak a mélyponton, az eladatlan lakások száma pedig (a készletsöprések és az új beruházások elhalasztása miatt) 43 %-kal csökkent az elmúlt háromnegyed évben.

Az egyik fővárosi ingatlanpiaci elemző cég képviselője szerint a Tokióban és a többi nagyvárosban a telekárak csökkenése megállt. A fővárosban akár növekedés is elképzelhető a következő egy évben, vidéken azonban még több időt vehet igénybe a fellendülés.

Tokió legfelkapottabb körzetében (a Ginza bevásárlónegyedben) az elmúlt egy évben mért 17 %-os árcsökkenés ellenére is 25 millió japán jent (51 millió forintot) kérnek a fejlesztési telkek négyzetméteréért. Itt a legnagyobb címletű japán papírpénzből egy négyzetmétert 45 réteg vastagon kellene leteríteni, hogy kijöjjön az ára.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A kevésbé impozáns partmenti Chiyoda városrészen található telkek négyzetméteréért 3 millió jent (6,1 millió forintot) kell fizetni.

Címkék: