Turistakomplexum a világ egyik csodájának lábánál! Elvész?

Pénzcentrum2009. szeptember 19. 08:02

Kormányzati jóváhagyással még idén megkezdődhetnek a munkálatok a jordániai romváros, Petra közelében. A fejlesztő szerint az ókori régészeti területek érintetlenül maradnak, az építés során egyetlen védett emlékhely sem sérül.

Az 50 millió dolláros beruházás vezetője, Ghaith Pharaon sejk elmondta, hogy ha minden a tervezett ütemezés szerint halad, akkor az alapkő letételétől számított 30 hónapon belül átadásra kerülhet a turistakomplexum.


Petra

Jordánia turisztikai minisztere, Maha Khatib szerint a kormányzati jóváhagyással készülő beruházás munkahelyeket teremt számos helyi lakosnak, a terület pedig még vonzóbbá válik a turisták számára. A kivitelezés során különös figyelmet fordítanak a régészeti helyek és magának a romváros egészének megőrzésére.

A fejlesztés fellendítheti a helyi kézműves ipart, éttermek és egyéb szolgáltató egységek nyílhatnak. A projekt része egy 100 férőhelyes 5 csillagos szálloda, amely egy többfunkciós konferenciateremnek is otthont ad majd.

A sivatag sziklái között megbúvó egykori karavánközpont egy arab néptörzs, a nabateusok virágzó fővárosa volt. A 7. századtól hanyatlásnak indult, fokozatosan elnéptelenedett és csupán a beduin pásztorok tudtak létezéséről. Utolsó európai látogatói a keresztes lovagok voltak, majd 1812-ben Jean Louis Burckhardt svájci felfedező egyik útja során kalandos körülmények között ismét rátalált. A sziklából kifaragott város romjai, hatalmas sírtemplomai és varázslatos természeti környezete egyedülálló komplexumot alkotnak. Petra 1985 óta az UNESCO kulturális világörökségi helyszíneinek egyike (Wikipédia).

Címkék: