Átadták Dubai első metróvonalát - képek

Pénzcentrum2009. szeptember 9. 18:02

A mai napon átadták a dubai metróhálózat első, 10 állomást magába foglaló szakaszát. A metró hatására az elmúlt hónapokban a városban tapasztalt ingatlanár csökkenés lassulhat, sőt a vonal mentén körülbelül 5 %-os áremelkedésre számítanak a helyi ingatlanszakértők.

A helyi lakosok és az ott dolgozók mellett több befektető is nagyon várta már a metróátadás pillanatát, ugyanis az elmúlt időszakban elszenvedett veszteségeket némileg kompenzálhatja a 7,6 milliárd dolláros fejlesztés átadása utáni áremelkedés. A városban élők és az oda látogató turisták ezentúl könnyen bejárhatják az egész várost az új metróval. A most átadott piros vonal 10 megállót foglal magába, de teljes hálózat átadását követően több tucat állomás várja majd az utasokat.

Az újonnan átadott szakasz érinti a városközpontot és a nemzetközi repülőtér 3-as terminálját is. A második szakasz egyik állomása a világ legmagasabb épületénél, a Burj Dubainál kerül majd kialakításra. Az utasok könnyen eljuthatnak majd a világ legnagyobb bevásárlóközpontjába és megtekinthetik a világ legmagasabb szökőkútját is.

A felszíni közlekedésben a forgalmi dugók számának csökkenésére számítanak, a belvárosban vélhetően könnyebb lesz majd parkolóhelyet is találni, amennyiben a metróvonal mentén élők egy része a tömegközlekedésre vált (a városban két lakosra jut egy autó). Metróvezetőket nem kerestek, ugyanis a sineken előre programozott, vezető nélküli járművek futnak majd. A vonaljegyekért körülbelül 100 forintnak megfelelő dirhamot kell fizetni, a luxusosztályon ennek a nyolcszorosába kerülnek a jegyek.

"Az átadást követően átlagosan 5 %-os áremelkedésre számíthatnak a metróvonal mentén található ingatlanok tulajdonosai. Az átadott szakasz mentén található fejlesztések lakásai nagy valószínűséggel gyorsabban gazdára találnak majd a jó közlekedésnek köszönhetően" - mondta az egyik helyi ingatlanszakértő.

Címkék: