Kifogásolják a vagyonadó törvényt

Pénzcentrum2009. augusztus 26. 09:02

Az ombudsman szerint az egyes nagy értékű vagyontárgyak adójáról szóló törvény több eleme felveti az alkotmányellenesség gyanúját. Az országgyűlési biztos többek között azt kifogásolja, hogy a jogszabály semmilyen fogódzót nem ad a feleknek egy adott ingatlan tényleges forgalmi értékének meghatározásához - írja a Magyar Hírlap.

Emellett a törvény szerint késedelmi pótlékot róhat ki az állam, ha a bevallásban az adózó a forgalmi értéket, ezáltal az adóalapot 10 %-ot meghaladó eltéréssel adná meg. Szabó Máté szerint a rendszer különösen a nagycsaládosokat érinti hátrányosan. A kisebb létszámú, szűkösebb alapterületű, ezáltal alacsonyabb értékű ingatlanok tulajdonosait mentesítik az adó alól, miközben az indokolhatóan nagyobb alapterületen élő nagycsaládosok lakásait adókötelessé teszi.

Aggasztó lehet az is, hogy sok lakásvásárló kölcsönből finanszírozta az adásvételt és a szerződés megkötésekor a törlesztőrészletek mellett még nem számított ilyen többletkiadásra.

A Magyar Ingatlanszövetség főtitkára a lapnak elmondta, hogy valóban problémát jelent az ingatlan forgalmi értékének a meghatározása, egyrészt ehhez nincsenek hivatalos adatbázisok, sem pedig nyilvántartás, másrészt az adóalany nem kötelezhető szakértők felkérésére, amiért fizetni kell, továbbá nem szabályozták a jogorvoslatok lehetőségét abban az esetben, ha az ingatlan tulajdonosa nem ért egyet az adóhatóság megállapításaival.

Címkék: