Kegyetlen évek jönnek a lakáspiacon! 2011 a rettegés éve lesz a tengerentúlon?

Pénzcentrum2009. augusztus 11. 15:02

A Deutsche Bank frissen közzétett elemzése szerint még messze nem értek véget az amerikai ingatlanpiac megpróbáltatásai. A tanulmány rámutat, hogy 2011-re a jelzáloghitelesek közel felének több lesz a tartozása, mint amennyit a fedezetként felajánlott ingatlan érni fog.

A csökkenő lakásárak következtében jelenleg körülbelül 14 millióra tehető a negatív tartományban mozgó ügyfelek száma. 2011-re ez a szám elérheti a 25 milliót, ami az összes tengerentúli jelzáloghiteles ügyfél 48 %-ának felel meg.


Forrás: Propertywire

A negatív egyenleg nem jelenti azt, hogy késedelmes egy ügyfél, a többség rendben fizeti a részleteket, csak menet közben a lakásának értéke a hiteltartozása alá csökkent. A magas finanszírozású hitellel rendelkező jellemzően jövedelemigazolás nélküli ügyfelek mellett egyre nagyobb számban jelennek meg a normál lakáshitelesek is ebben a kategóriában.

A lakásárak csökkenése mellett azonban egyéb veszélyek is leselkednek az ügyfelekre. Sokakat fenyeget a munkanélküliség, egyre többen a válásba menekülnek a gondok elől, mások belerokkannak a történtekbe és fizetésképtelenné válnak. Ezeken túl az értékvesztés miatt többen egyszerűen úgy dönthetnek, hogy nincs értelme tovább fizetni a részleteket.

A fenti tényezők mind-mind negatívan hatnak a lakásárakra és nem szabad megfeledkezni arról, hogy a jegybanki alapkamathoz kötött hitelek havi részletei jelentősen megugorhatnak az irányadó kamatláb akár csak 1-2 százalékpontos emelésének hatására. A középosztály rendben fizető ügyfelei közül egyre többen kerülnek át a minősített kategóriába, családok mehetnek tönkre.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A Deutsche Bank elemzői szerint a lakáspiacnak évekbe telhet kiheverni egy ilyen példátlan csapást, ráadásul a negatív hatások átterjedhetnek más szektorokra is.

Címkék: