Félig kész házak Szaúd-Arábiában - nem kellenek senkinek?

Pénzcentrum2009. augusztus 3. 14:02

Mintegy 80 projektet hagytak félbe, vagy függesztettek fel bizonytalan időre Szaúd-Arábiában, a válság és a gazdasági lassulás miatt.

A dubai központú Proleads Global kutatóintézet előrejelzése szerint még 2010-ben sem várható fellendülés a közel-keleti országban, igaz szektoronként nagyon eltérőek lehet a közeljövő.

Az oktatási és egészségügyi szektorban például csökken a beruházások száma, ugyanakkor a (kis)kereskedelmi ágazatban már akár jövőre is fellendülés várható az elkészülő épületek számát tekintve. A felmérés szerint Szaúd-Arábiában 720 projekt készül 430 milliárd amerikai dollár értékben, amiből 80 milliárdnyit állítottak le ideiglenesen vagy végleg.

Szaúd-Arábiában nagyon nagy arányú építkezési projektek zajlanak, részint állami bíztatásra. 2014-ig ugyanis egymillió új lakást kéne átadni, hogy megoldódjon a meredeken növekvő lakosság elhelyezési problémája. Többek közt ezért is van jobb formában az ország építőipara, mint a szomszédos Egyesült Arab Emírségekben, ahol Dubai hanyatlása miatt mintegy 400 projektet hagytak félbe 300 milliárd dollár értékben.

Címkék: