A világ legdrágább utcái - őket is elérte a válság

Pénzcentrum2009. július 23. 12:02

A világot megrázó pénzügyi válság szinte mindenhol érzékenyen érintette az ingatlanpiacot, nincs olyan utca a világon, ahol ne csökkentek volna a lakásárak. De mi a helyzet a legdrágább utcákkal?

Monacóban, azon belül is a Princesse Grace sugárúton a legmagasabbak a világon a négyzetméterárak, szám szerint átlagosan 22 millió forint körül mozognak - a Wealth Bulletin elemzői szerint.

Azonban a Grace Kellyről elnevezett sugárutat szintén nem kerülte el a válság szele: a főleg orosz oligarchák által uralt ingatlanok értéke egy év alatt közel 37 százalékot zuhant.

Az elemzés szerint a világ legdrágább városrészeiben átlagosan 12 százalékot zuhant az ingatlanok ára, de Európát kevésbé érintette érzékenyen a válság, mint USA-t, vagy Oroszországot.

A svájci síparadicsom, St Moritz Via Suvretta nevű utcája volt az egyetlen a listán, ahol az árak 2008-hoz képest emelkedtek, méghozzá átlagosan 18 százalékkal, 8,6 millió forintra négyzetméterenként.

A második legdrágább utca szintén Monacóban található, pontosabban Cap Ferraton tekereg keresztül: Chemin de Saint-Hospice. Ebben mindösszesen 15 ház található, amiből egyetlen egy eladó, azonban az áráról nem voltak hajlandók nyilatkozni az ügynökök. Becslések szerint az ottani négyzetméterárak 19 millió forint körül mozognak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

New York ötödik sugárútja a harmadik helyen végzett a ragsorban (13,8 millió forint/négyzetméter), maga mögé szorítva a Londonban található Kensington Palace Gardenst (12,5 millió forint/négyzetméter). Utóbbiban több nagykövetség, így az orosz is megtalálható, az árak azonban itt is 15-20 százalékot zuhantak egy év alatt.

Címkék: