Rudas: pereg a festék, omlik a vakolat! Ki a ludas?

Magyar Hírlap2009. július 7. 08:17

Hétfőtől húsz napon át zárva lesz a Rudas fürdő, melyre a 2005-ös felújítás után ezúttal újabb 20 millió forintot kell költeni.

"A négy évvel ezelőtti felújítás során nem maradt forrás a törökfürdő faragott köveinek restaurálására" - mondta Rák Tibor, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. (BGYH) műszaki igazgatója. Ezt végzik most el, valamint újrafestik a fürdő egyes részeit, ahol a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal által kijelölt festék a felújítás óta levált.

A Fürdőbarátok Egyesülete szerint a rosszul elvégzett felújítás következtében penészednek a falak, mivel megszüntették a fürdő természetes szellőzését, az északi oldalt pedig lefalazták a szomszédos vendéglátóhely miatt. "Súlyos disznóság, hogy ismét tízmilliókat kell költeni a fürdőre" - mondta Nemessuri Péter elnök.

A BGYH cáfolta az értesülést, az általuk rendelt műszaki szakvélemény szerint, a vakolat azért vált le, mert az a felhordása előtt, még a zsákokban megkötött. A szellőztetéssel kapcsolatban elmondták, hogy az algásodás kivédésére a levegőcserét - a szigorú közegészségügyi előírásoknak megfelelően - szellőző-berendezésekkel oldják meg, amelyeket a fürdővendégekkel kötött megállapodás alapján csak éjszaka kapcsolnak be.

Címkék: