Gettósodástól tartanak a városvezetők: új irányelveket szorgalmaznak

Pénzcentrum2009. július 6. 14:02

Aggódnak a londoni városvezetők az elit-negyed egyik legdrágább fejlesztésének jövője miatt. A beruházó kivonulással fenyegetőzik, a kerületi tanácsnokok "milliomos gettó" kialakulásától tartanak. A Chelsea Barracks névre hallgató egymilliárd font értékű beruházás kapcsán a várostervezés során alkalmazott irányelvek módosítása is felmerült.

A kerületi építésügyi hatóság csak abban az esetben akarja kiadni a jogerős építési engedélyt a projektre, amennyiben a lakásoknak legalább az 50 %-a nem a luxus kategóriába tartozik. A városvezetés a megfizethető ingatlanok kialakítását szorgalmazza, ugyanis attól tartanak, hogy ellenkedő esetben úgynevezett "milliomos gettók" alakulnak az angol főváros szívében.

Az egymilliárd font értékű beruházás jövője megkérdőjeleződött, mivel a városvezetés határozatban szólította fel a beruházót a tervek módosítására. A katari érdekeltségű befektető cég képviselője kisétált az egyeztető tárgyalásról, amikor a fenti feltételeket teljesítésével kapcsolatban nem közeledtek az álláspontok.

A városvezetés előterjesztett egy indítványt, amiben London rendezési tervének átalakítását szorgalmazzák. Véleményük szerint olyan várost kell kialakítani, ahol szeretnek élni és dolgozni az emberek, ahol lehet gyermekeket vállalni és nevelni, ugyanakkor a pihenési és szórakozási lehetőségek is adottak.

Egy luxus-negyed kiszorítja a lakosságot a város szívéből, a többségében befektetési céllal vásárolt ingatlanok kedvezőtlen hatással lehetnek a lakáspiacra. A projektet jelenleg óriási vita övezi, a tervtanács szakértők közreműködésével rövidesen szabályzatba foglalja az új irányelveket, ettől függetlenül a beruházó a korábbi szabályok szerint kíván építkezni.

Címkék: